AGRO-ALIMENTE
/
Iași

Chutney – liantul bucatariei indiene

Desi chutney este mai cunoscut bucatarilor ca un condiment originar din India, conceptul s-a extins la nivel mondial si adaptat, pentru a se potrivi nevoilor locale si cu majoritatea alimentelor. Termenul provine de la chatni East Indian, care inseamna “puternic condimentat” si este descris ca un produs care consta, de obicei, dintr-un amestec de fructe taiate, otet, condimente si zahar, fierte intr-o zeama consistenta. Cele mai multe retete chutney sunt din gama de extra-picante, dar este usor sa se adapteze aceasta aroma, in functie de propriile gusturi.

Sosurile Chutney sunt in mod traditional servite cu alimente bogate in curry. Gustul dulce combinat cu un dram de condimente picante dau carnii de vanat o aroma puternica, dar, de asemenea, se asezoneaza foarte bine si cu carnea de vita, carne de porc si de pui. Avantajele Chutney se vad si la branzeturi, iar vesiuniloe mai dulci constituie un rasfat pentru biscuitii si painea prajita la micul dejun sau, pur si simplu, intinse pe covrigi.

Chutney si glazura sunt folosite adesea ca termeni interschimbabili, desi nu inseamna acelasi lucru. Confuzia este oarecum de inteles. Chutney poate contine cimbru, dar gustul poate fi dulce. In general, sosurile chutney au o consistenta care le face tartinabile, in timp ce glazurile, chiar daca acestea contin mai putin zahar in compozitie, sunt mai crocante la muscatura.

Cum folosim chutney-urile

Exista sute, daca nu mii de posibile combinatii de ingrediente pentru un meniu chutney. Cele mai multe sosuri chutney au o baza de fructe, dar pot fi utilizate la fel de bine si multe legume care nu sunt dulci. Odata ce ai ajuns la conceptul de baza, poti experimenta combinatiile cu orice numar de fructe sau legume. Folositi fructe pre-coapte de mango verde, banane, piersici, mere, caise sau nectarine. Rubarba si rosiile ferme sau aproape coapte sunt, de asemenea candidate bune ca ingrediente pentru chutney.
Nu sunt de neglijat nici fructele moi cu arome delicate, cum ar fi zmeura, capsunile si altele, insa, trebuie mare atentie, caci gatite in exces, se vor transforma intr-un gem fad, iar aroma lor va fi pierduta. Fructele uscate functioneaza foarte bine in chutney-uri, deoarece isi pastreaza textura, dar contribuie cu o aroma puternica, menita sa compenseze zaharul si celelalte condimente.

Cele mai multe condimente chutney contin ghimbir, scortisoara, cuisoare, nucsoara, ienibahar si cardamom. De asemenea, cele mai utilizate fructe pentru chutney sunt stafidele, mango, tamarindul, citricele, caisele si piersicile. Cele mai comune plante in aceste combinatiii sunt coriandrul si menta, in vreme ce majoritatea sosurilor chutney vor contine ceapa si usturoi.

Citeste mai multe
Not found amenities.