Pescariile, restaurante aparte

Descriere

Descriere

Un anume tip de restaurant, cautat de cunoscatori sau doar de impatimitii pescuitului, sunt asa-numitele pescarii, pe care le gasim obisnuit prin orasele riverane, portuare sau maritime. Simple terase de mal unde mancarea se pregateste direct sub ochii pofticiosi ai clientilor sau restaurante pretentioase cu retete sofisticate, acestea sunt cautate pentru preparatele pescaresti, fructe de mare, scoici sau mancaruri asitice care noua ni se par cel putin exotice. Se spune ca un bors de peste adevarat, este gatit in curtea cherhanalei, pe balta ori direct in lotca, asa, ca in inima Deltei, nu-l poate drege nimeni mai cumpanit decat lipovenii, cu apa din Dunare, cu plevusca fiarta pana se desprinde de pe oase si apoi cu bucati de peste mare, crap gras sau ciosvarte de somotei adaugate, aranit cu rosii, leustean, usturoi, cimbru si alte verdeturi. La fel de gustoasa, amintita este saramura de crap cu mamaliguta, usturoi si rosii coapte, cu mult ardei iute ori hrean, stinsa cu vin alb, de Murfatlar.

Restaurantele pescaresti sunt, la randul lor, diferite de cele de pizza iasi prin oferta adresata clientilor, care-si pot alege meniul inca din bazin, functie de cum anume il vor pregatit; la fel, oferta de fructe de mare adresata celor care nu pot manca chestii cu solzi, este diversificata, de la creveti, caracatita si calamar, pana la midii si stridii; mai nou, au aparut si la noi restaurante de inspiratie japoneza care ofera doritorilor suhi si sashimi, din cel mai proaspat ton marinat, preparate dupa toate rigorile orientale ale acestor variate retete; in sfarsit, un preparat frecvent solicitat este pestele in diverse salate, tratat termic sau crud, somon afumat sau file de nisetru, insotit de felurite soiuri de icre si eventual o dorada la gratar.

Nu in ultimul rand, mai toate pensiune montane romanesti au in menu, aproape obligatoriu, preparate din pastrav si lostrita, rapitori din apele repezi de munte, proaspeti, pescuiti uneori chiar de client in pastravarie, pesti gatiti traditional cu mamaliguta si mujdei, in tigaie sau pe gratar, afumati in cetina de brad sau combinati in diverse retete de salate.

Nu e aici momentul sa amintim toate soiurile de peste care pot fi gatiti gustos si savurati cu pofta, fructele de mare si celelalte scoici, si nici retele aferente, fiind mai mult vorba de particularitatile restaurantelor care ofera acest gen de preparate si mancaruri. Dar nu este exagerat sa amintim ca macar o parte din aceste preparate sa le spunem mediteraneene, se preteaza pentru mese de ocazie, adevarate festinuri in care costisitoarele icre de morun sau batog si o salata de creveti, calamar si caracatita, pot face uvertura unui salau umplut, alaturi de neaosa saramura de crap sau biban, bine incinsi pe gratar. Pana si cei care nu stiu nimic nici despre pescuit si nici despre peste, pot fi convertiti la acest soi de mancaruri, daca sunt gatite chiar pescareste, cu sufletul…

Contact

Contact
  • Categoria
    AGRO-ALIMENTE
  • Localitatea
    Iași

Localitatea

Pescariile, restaurante aparte
Obtine indicatii

Contact

Pescariile, restaurante aparte
  • By Adelina Flavia
  • Email: linkurigratuite@gmail.com

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Subiectul

Mesaj

Produs

Pescariile, restaurante aparte
No Produse Found

Ratings

Pescariile, restaurante aparte

Nota

0

0 Total
Aici mai puteti adauga diverse note despre locatia pe care a-ti vizitato. Va multumim
Servicii
0.0%
Locatia
0.0%
Calitate
0.0%
Personal/ altele
0.0%