Care este rolul economiei sociale in comunitate

985
Publicitate

 Din necestitatea gasirii unor solutii noi pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confrunta societatea, a aparut economia sociala. In momentul in care societatea va gasi solutii la nevoile cu care aceasta se confrunta, oamenii vor prospera odata cu ea. Important si esential este ca fiecare individ sa contribuie cu ceva pentru a schimba soarta comunitatii in care traieste. Pentru prima data, economia s-a dezvoltat sub forma cooperativelor, a societatilor, a asociatiilor si a fundatiilor. Scopul acestora nu este sa produca bani, ci dimpotriva, sa ofere oportunitati pentru a veni in ajutorul persoanelor defavorizate si dezavantajate din punct de vedere economic si social.

Economia sociala se afla intr-o continua dezvoltare, iar cea care trebuie sa contribuie la aceasta dezvoltare este societatea civila, care nu intotdeauna isi intelege rolul si prefera sa stea departe de implicare. Odata cu dezvoltarea economiei, problemele de ordin social si material vor disparea cu timpul, iar acest lucru va duce la cresterea nivelului de trai. Individul trebuie sa isi inteleaga foarte bine rolul pe care il are in societate pentru a pune umarul la dezvoltarea ei.
Organizatiile societatii civile au rolul de a atrage cat mai multe surse de finantare, mai ales ca la dispozitie le stau fondurile europene. Odata cu atragerea de fonduri, acestea isi capata autonomia financiara de care are nevoie pentru a ajuta comunitatea. Individul trebuie sa stie ca doar impreuna cu ceilalti poate schimba ceva in mijlocul comunitatii in care traieste. Cand vine vorba de economia sociala, nici mediul economic nu poate sta deoparte. Acesta joaca un rol important si anume: incurajeaza infiintarea de intreprinderi sociale care sa sprijine comunitatea.

Publicitate

Cum scade somajul

Scaderea somajului este una dintre preocuparile societatii de astazi. Cu cat acesta este mai scazut, cu atat bunastarea individului creste si se reduce riscul aparitiei saraciei, problema cu care se confrunta majoritatea statelor slab dezvoltate din punct de vedere economic. Comunitatea locala va creste, la fel ca si nivelul de trai doar daca saracia va scadea treptat. Nici marile companii nu trebuie sa stea deoparte atunci cand vine vorba de implicarea in viata comunitatii. Acestea au rolul de a colabora cu autoritatile publice pentru a lua parte la proiectele menite sa schimbe viata comunitatii locale. Un tehnoredactor va poate fi de folos.

Cetatenii trebuie sa participe activ la dezvoltarea comunitatii si sa ceara mereu cont de modul in care se cheltuie banul public. Acestia trebuie sa se implice activ in diverse activitati care au ca scop binele comunitatii locale si sa nu aleaga sa stea deoparte. Asadar, principalul scop al conomiei sociale este sa sprijinirea societatii si nu obtinerea unui profit. Printre principiile economiei sociale se numara cel al solidaritatii si al responsabilitatii individului fata de comunitatea in care traieste. Important este ca fiecare individ sa inteleaga rolul sau in dezvoltarea comunitatii in care traieste si sa o ajute sa prospere prin implicarea in luarea deciziilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.