Detectoare de fum Caracteristici generale

581
Publicitate

Multi dintre noi am auzit despre detectoarele de fum, insa nu stim prea multe despre acestea. In primul rand, putem spune ca un detector de fum poate fi perceput ca dispozitivul care poate salva o cladire de un foc mistuitor. Acestea sunt dotate cu senzori care au rolul de a genera un sistem de alarma in cazul in care detecteaza fum.

Detectoarele de fum sau asa zis sisteme antiincendiu sunt de 2 tipuri, iar clasificarea acestora se face in functie de principiul de functionare. Si astfel avem: detectoare de fum cu ionizare si detectoare de fum cu senzor fotoelectric. Insa, printre detectoarele de fum cele mai moderne, putem gasi si detectoare de fum care folosesc chiar si ambele metode de detectare, care cateodata pot fi combinate chiar si cu un senzor de temperatura, in scopul detectarii rapide a unui pericol de incendiu. Aceste dispozitive care au rolul de a preveni aparitia unui incendiu neasteptat, sunt alimentate de regula cu ajutorul unor baterii de 9 sau 12 volti sau pot fi conectate la alimentarea cu 220 V.
Detectoarele de fum cu senzor fotoelectric indica prezenta fumului doar datorita fenomenului de reflexie si difuzie, pe care acestea le folosesc. Daca nu puteti sa va dati seama cum functioneaza detectorul de fum cu senzor fotoelectric, va puteti gandi la senzorii care se folosesc pentru deschiderea automata a usilor, pentru ca principiul de functionare este acelasi, in ambele cazuri. In cazul in care in interiorul camerei detectorului cu senzor fotoelectric nu exista fum, atunci fasiculul este focalizat cu ajutorul luminii generate de sursa care trece printr-o lentila, acesta parcurgand drumul pana la opritor, fara niciun obstacol. Insa, atunci cand fumul intra in interiorul camerei detectorului, atunci soneria mecanismului de alarmare acustica este declansata.

Publicitate

Insa, cel mai des intalnit si utilizat detector de fum este reprezentat de detectorul de fum cu ionizare. Acesta este cel mai utilizat detector de fum, deoarece este cel mai ieftin, iar performantele acestuia sunt mult mai avansate atunci cand vine vorba de focul care arde cu flacara puternica, caci cu totii stim ca atunci cand flacara este puternica, cantitatile de fum sunt mici. In cazul detectoarelor de fum cu ionizare, ionizarea camerei de detectie se face cu ajutorul unor cantitati mici de americiu de 241. Despre americiu 241 putem spune ca este un izotop al elementului radioactiv americiu, care nu se gaseste in natura. Acest element chimic a fost sintetizat pentru prima data la un laborator din Chicago, in anul 1944. In cadrul detectoarelor de fum cu ionizare, americiul este gasit sub forma de dioxid de americium. Ionizarea camerei de detectie se realizeaza prin intretinerea conductivitatii electrice a aerului din interior. Atunci cand in camera de detecare intra fum, conductivitatea electrica scade semnificativ, iar alarma acustica este declansata cu ajutorul unui dispozitiv electronic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.