Vopsea epoxidica – Conditii ideale de aplicare

482
Publicitate

    Rezultatele oferite de o vopsea epoxidică profesională sunt direct determinate de condiţiile de mediu din momentul aplicării. Dacă acestea nu sunt corespunzătoare, chiar dacă au fost respectate toate specificaţiile producătorului atât în ceea ce prive şte aplicarea propriu-zisă a produsului cât şi operaţiunile pregătitoare, rezultatul final s-ar putea să nu fie cel scontat. Problemele apar, în special, în cazul suprafeţelor exterioare care trebuie să beneficieze şi de condiţii favorabile de mediu pentru a putea oferi toate calitatile vopselei.

 

Publicitate

    O serie de materiale de construcţii pentru finisaje, şi nu numai, sunt recomandate pentru utilizare în perioadele anului cu vreme bună, respectiv începând de primăvara, până toamna, când precipitaţiile încep să se intensifice. Vopseaua epoxidică nu face excepţie de la această regulă, produsul manifestând cele mai bune performanţe atunci când beneficiază de vreme favorabilă. Pentru suprafeţele aflate la exterior, vopsirea cu vopsea epoxidică este strict condiţionată de vreme dacă se dore şte obţinerea de rezultate calitative şi durabile.

    Vopselele epoxidice au o sensibilitate foarte mare la temperatură în special datorită necesităţii polimerizării, care nu poate avea loc decât la temperaturi de peste 10°C, pentru vopselele fără întăritori special destinaţi temperaturilor scăzute. Sub această temperatură, aplicarea vopselei pe suport se face cu dificultate, uscarea este mult mai lentă şi de cele mai multe ori imprevizibilă.

    Umezeala este deasemeni un factor ce determină rezultate nedorite, umiditatea din suport ducând la o degradare rapidă a peliculei, cu exfolieri, bă şicări, depigmentări, pierderi de luciu, aspect prăfos şi multe altele. în fapt, umiditatea suportului la aplicare este indicat să nu depă şească 5%, pentru obţinerea unei pelicule cu adevărat performante din toate punctele de vedere.

    Variaţiile de temperatură pe timpul aplicării sau în timpul uscării în profunzime reprezintă un alt factor major de risc. Ele determină formarea de condens între straturi, lucru care generează apariţia unei sări, numită carbamat, care are ca efect pierderea luciului şi formarea unei pelicule fără rezistenţă chimică (friabilă, existând posibilitatea de a fi îndepărtată la frecare sau spălare).

    Astfel, temperatura mediului nu trebuie să fie mai mică de 10°C  în momentul aplicării, cele mai bune performaţe fiind obţinute la o temperatură situată între 20 şi 25°C. Chiar şi după aplicare, în primele 24 de ore, temperatura nu trebuie să scadă sub această limită deoarece vor apărea alterări ale peliculei, sau chiar la degradarea acesteia. Practic, este foarte posibil ca scăderea temperaturii să facă zadarnică toată munca depusă pentru recondiţionarea suprafeţei. în plus, dacă uscarea nu se face corespunzător, este periclitată rezistenţa în timp a lucrării.

    Dacă temperaturile scăzute sunt un pericol pentru calitatea şi durabilitatea stratului de vopsea, nici temperaturile foarte ridicate nu sunt favorabile vopselei epoxidice. Astfel, dacă termometrele indică o temperatură de peste 25°C, este recomandată evitarea aplicării stratului de vopsea, în special în timpul zilei, când suprafaţa este expusă acţiunii razelor de soare.  Este contrainidicată aplicarea pe suprafaţe încălzite de razele soarelui deoarece vopseaua se usucă rapid, iar pelicula nu beneficiază de timpul necesar pentru o uscare corectă, ce asigura totodată şi buna etalare, aderenţa este diminuată, fapt care, pe termen mediu poate determina apriţia exfolierilor, bă şicărilor, crăpăturilor, sau a altor efecte nedorite.

    Un alt aspect important este dat de temperatura suportului care ar trebui să fie cu 3°C peste temperatura punctului de rouă, pentru a evita condensarea umidităţii pe suport. Umiditatea din atmosferă, peste limitele admise, influenţează de asemeni negativ performanţele vopselei epoxidice

    Cu toate aceste limitări privind condiţiile de aplicare, vopseaua epoxidică rămâne una dintre cele mai performante soluţii, în special pentru zonele industriale cu medii acide sau alcaline, expuse la vapori chimici, hidrocarburi, etc., cât şi pentru zonele de trafic intens, unde rezistenţa la uzură este obligatorie. De asemeni şi din punct de vedere al aspectului, acest tip de vopsea se situează în topul aplicaţiilor de specialitate.

    Pentru rezultate de excepţie, în aplicaţii casnice sau industriale,Romtenochim, vă propune Vopseaua Epoxidică Bicomponentă “Emex”.

    Romtehnochim, asigura  prin experienta, profesionalism si orientarea riguroasa catre calitate o gama larga de produse profesionale, realizate sub Certificarea Sistemului Integrat de Management al Calitatii, Mediului si Securitatii Ocupationale implementate conform ISO 9001, ISO14001 si respectiv ISO18001.

    Pentru detalii despre vopselele epoxidice va asteptam sa vizitati paginile dedicate pentru Emailul Epoxidic “Emex” si pentru Vopseaua Epoxidica pentru Pardoseli “Emex” sau ne contactati la datele de mai jos:

Pagina de contact
Telefon: 021-457.0646; 021-457.1693; 021-457.0638
Email: office@emex.ro / marketing@emex.ro sau

Ne puteti gasi si pe Facebook, in pagina EmexByRomtehnochim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.