3 afecțiuni comune ale inimii

280
Publicitate

3 afecțiuni comune ale inimii 1

Publicitate

Funcționarea întregului organism depinde de modul în care inima își face treaba, motiv pentru care afecțiunile acesteia pot influența și activitatea altor organe. Bolile inimii se referă la o gamă largă de patologii care pot afecta atât acest organ, cât și vasele care duc sânge în organism. Citește în continuare și află care sunt cele mai întâlnite afecțiuni cardiace.

Cardiopatia ischemică

Cardiopatia ischemică sau boala arterială coronariană este cea mai frecventă afecțiune cardiacă și se caracterizează prin îngustarea progresivă a vaselor de sânge care hrănesc inima. Principala cauză a acestei afecțiuni este reprezentată de ateroscleroză, proces prin care colesterolul se depune la nivelul vaselor de sânge sub forma plăcilor de aterom care îngustează în timp diametrul vasului. Consecutiv, fluxul de sânge care ajunge la inimă scade și pot apărea simptome precum durerea în piept. Printre factorii care favorizează instalarea cardiopatiei ischemice se numără:

  • vârsta;
  • sedentarismul;
  • istoricul familial de boală coronariană;
  • moștenirea genetică;
  • nivelul crescut de LDL-colesterol sau nivelul scăzut de HDL-colesterol;
  • hipertensiunea arterială [1].

Aritmiile cardiace

Aritmia reprezintă o dereglarea a ritmului cu care inima se contractă pentru a pompa sânge în întreg organismul. În mod normal, inima bate cu o frecvență cuprinsă între 60 și 100 de bătăi pe minut (bpm). Un ritm mai mic de 60 bpm poartă numele de bradiaritmie, în timp ce un ritm mai mare de 100 bpm poartă numele de tahicardie [2]. Aritmiile pot apărea ca urmare a unor alte patologii precum cardiopatia ischemică, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau pot fi favorizate de factori ai stilului de viață precum fumatul, consumul excesiv de alcool sau de cafea.

Unele aritmii pot fi inofensive, în timp ce altele îți pot pune în pericol viața. Dacă ai observat modificări ale modului în care îți bate inima, întreabă-l pe medicul tău ce este fibrilația atrială și cum te-ar putea afecta [3].

Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă este o patologie care afectează eficiența cu care inima pompează sângele în organism și poate fi cauzată de bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, bolile valvelor cardiace sau defecte congenitale ale structurii inimii [2]. Dacă te confrunți cu insuficiență cardiacă, poți experimenta simptome precum:

  • senzația că rămâi fără aer după efectuarea unei activități sau, în anumite cazuri, chiar și în repaus;
  • senzația de oboseală în majoritatea timpului;
  • senzația de amețeală;
  • umflarea gleznelor și a picioarelor;
  • tuse persistentă;
  • accelerarea ritmului cardiac [4].

În concluzie, cardiopatia ischemică, aritmiile cardiace și insuficiența cardiacă sunt unele dintre cele mai frecvente patologii care afectează inima. Simptomele afecțiunilor cardiace pot părea aparent inofensive sau pot fi adevărate semnale de alarmă. De aceea, nu ezita să te adresezi medicului cardiolog dacă, în ultimul timp, te-ai confruntat cu un simptom care ar putea fi legat de o potențială boală de inimă.

Surse informative

  1. Beckerman, James. “Heart Disease: Types, Causes, and Symptoms.” WebMD, 14 June 2021, www.webmd.com/heart-disease/heart-disease-types-causes-symptoms#091e9c5e800087bd-1-4.
  2. “Heart Disease.” Mayo Clinic, 9 Feb. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/symptoms-causes/syc-20353118.
  3. “Heart Arrhythmia.” Mayo Clinic, 30 Apr. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-arrhythmia/symptoms-causes/syc-20350668.
  4. “Heart Failure.” NHS, 26 Oct. 2018, www.nhs.uk/conditions/heart-failure/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.