Ce să faci ca să eviți boala parodontală?
Sănătatea orală este extrem de importantă în viețile noastre. Prin respectarea normelor de igienă orală putem să evităm multe afecțiuni care pot apărea la nivelul dinților. Pentru a putea preveni aceste afecțiuni, este necesar să cunoaștem la ce riscuri ne supunem dacă nu avem grijă de sănătatea noastră bucală.
Aproape jumătate din populația adultă se confruntă cu parodontoza. Boala parodontală este, așadar, una din cele mai frecvente afecțiuni dentare ale zilelor noastre. În cele de urmează, află cum se manifestă aceasta și cum anume o poți preveni sau ține sub control.
Factori de risc și cum se manifestă
Parodontoza poate fi depistată la timp datorită simptomelor care sunt destul de ușor de recunoscut. Aceste simptome pot fi:
- inflamații la nivelul gingiilor;
- sângerarea gingiei în timpul periajului;
- apariția respirației urât mirositoare;
- expunerea rădăcinii dinților;
- disconfortul la contactul cu alimente reci sau calde;
- mobilitatea danturii;
- apariția infecțiilor.
Factorii care cauzează parodontoza pot fi atât de natură internă, cât și externă. Printre cei interni se numără: predispoziția genetică, sarcină, diabetul zaharat sau tratamentul unor boli cardiovasculare. Factorii externi sunt reprezentați de elemente ale stilului nostru de viață precum: alimentația bogată în zaharuri, fumatul, igiena dentară precară, cariile ș.a.m.d.
Netratarea bolii parodontale la timp poate duce la înrăutățirea situației dentare, lucru care ne va afecta atât aspectul feței, cât și din punct de vedere financiar. Resorbția osoasă și pierderea dinților pot fi consecințe ale parodontozei, iar acestea implică costuri suplimentare privind implanturile dentare cu sau fără aditie de os.
Cum prevenim parodontoza?
Prin respectarea următorilor pași zilnici în igiena dentară, putem să prevenim boala parodontală și necesitatea implanturilor dentare cu adiție de os.
- Perierea dinților de 2-3 pe zi, prin mișcări verticale, de la linia gingiei și până la vârful dinților.
- Includerea apei de gură în igiena orală.
- O dietă alimentară echilibrată și evitarea zahărului.
- Curățarea limbii.
- Mersul la cabinetul stomatologic o dată la 6 luni pentru un control de rutină și efectuarea tratamentelor de profilaxie precum detartraj și curățare profesională.
Prevenirea afecțiunilor este mult mai ușoară decât vindecarea acestora, iar acest aspect se aplică și în cazul bolilor dentare. Adoptând un stil de viață sănătos și acordând igienei orale atenția cuvenită, putem economisi atât timp, cât și bani evitând să avem de-a face cu tratamente precum implanturi, adiție de os sau alte intervenții chirurgicale.