Modelul actual de productie si consum nu mai este in concordanta cu nevoile de sustenabilitate economica si de mediu. Abordarea liniara, in care materiile prime sunt procesate, utilizate si apoi devin deseuri, este depasita si nu sustine dezvoltarea durabila. De aceea, tranzitia catre o economie circulara este absolut necesara, aceasta fiind conceputa pentru a aduce numeroase beneficii intreprinderilor, societatii si mediului. Spre deosebire de economia liniara, modelul circular creeaza produse care sa dureze.
Ce presupune Strategia de Economie Circulara a Romaniei si cum o pot integra companiile in planul lor de actiune, vei afla in randurile de mai jos.
Cum pot implementa companiile principiile economiei circulare?
Strategia de Economie Circulara a Romaniei a fost implementata prin Hotararea de Guvern 1172/2022, scopul acesteia fiind acela de a facilita tranzitia Romaniei de la un model economic liniar, la unul circular. Economia circulara se bazeaza pe trei actiuni principale:
- Eliminarea deseurilor si a poluarii
- Mentinerea produselor si materialelor in uz prin reutilizare si reciclare
- Refacerea sistemelor naturale pentru a contribui la imbunatatirea mediului inconjurator (biodiversitate si ecosistem)
Economia circulara este un nou mod de a produce si de a crea valoare in beneficiul intreprinderilor, al societatii si al mediului. Compania Stratos s-a implicat activ in dezvoltarea acestei strategii si si-a propus sa fie un pion principal in implementarea ei in Romania, participand si la Consortiul de Sustenabilitate de la Guvern. Prin intermediul acestuia s-a stabilit un nou cadru prin care companiile vor depune rapoarte de sustenabilitate. In acest sens, Stratos ofera servicii de consultanta de mediu tuturor agentilor economici, sustinand si indrumand afacerile sa faca toate demersurile in directia dezvoltarii durabile si alinierii cu legislatia de mediu. Echipa este formata din specialisti care au experienta si expertiza necesara, fiind pregatita sa dezvolte un plan de transformare major, care sa contribuie la indeplinirea obiectivelor incluse in Strategia de Economie Circulara.
Economia circulara inseamna consum si productie responsabile iar Strategia Nationala propune cresterea productivitatii resurselor, reducerea cantitatii de deseuri generate si cresterea gradului de reciclare. Companiile care nu respecta regulile de economie circulara ar putea plati taxe si impozite mai mari in anii care urmeaza. De aceea, trebuie sa existe un efort comun, sustinut din partea tuturor generatorilor de deseuri. Printre cele mai importante obiective incluse in Strategie se numara:
- Minimizarea consumului de materii prime in timpul fabricarii produselor pentru o aprovizionare responsabila si durabila
- Optimizarea resurselor si a proceselor, astfel incat deseurile sa aiba noi utilizari
- Reducerea cantitatii de deseuri generate
- Incurajarea consumului responsabil
- Favorizarea productiei locale in detrimentul importului de produse si materiale
Asadar, economia circulara reprezinta un nou inceput si ofera oportunitatea crearii unui sistem stabil si sustenabil. Succesul unei afaceri se poate imbina intr-un mod armonios cu respectarea legislatiei de mediu si cu actiuni care vizeaza protejarea mediului inconjurator, dar fara sa afecteze calitatea, productivitatea si performanta din mediul de afaceri. Chiar daca tranzitia este complexa si de lunga durata, implementarea strategiei economiei circulare este o necesitate.
Sursa foto: pexels.com