Consumabile medicale
Printre cele mai utilizate consumabile medicale in cadrul clinicilor dentare se numara anestezicele locale.
Anestezicele au rolul de a diminiua durearea pe care o provoaca o anumita interventie chirurgicala sau nechirurgicala, de a calma anumite dureri care apar din motive bine intemeiate, insa efectul acestora se intinde pe o anumita durata.
Atunci cand vorbim despre interventii dentare, anestezicele se administreaza fie sub forma de spray, fie injectabil, cele din urma avand in efect garantat, care dureaza in general intre 2-3 ore in functie de cantitatea care a fost administrata.
In cabinetele stomatologice, si nu ne referim doar la cele dotate de catre Helios dental, cel mai frecvent utilizat anestezic local este lidocaina spray (numita si xilocaina sau lignocaina), un inlocuitor modern pentru procaina (cunoscuta si sub denumirea de novocaina). Durata de actiune la nivelul corpului al acestui anestezic este in general de aproximativ 1,5-2 ore. Pretul lidocainei spray difera in functie de cantitatile achizitionate.
Administrarea anesteziei se face in functie de anumite criterii pe care le vom mentiona in randurile de mai jos, dar nu inainte de a aminti despre importanta utilizarii corecte a gamei necesare de dezinfectanti instrumentar laborator stomatologic – sterilizare instrumentar.
Anestezie maxilara
Anestezia locala este realizata in general pe partea bucala (obraz) a alveolei maxilare, care se poate raspandi prin placa corticala a maxilei, care de altfel este foarte subtire, iar ulterior in pulpa dintelui pentru a obtine efectul de anestezie dentara.
Anestezie mandibulara
In ceea ce priveste anestezia mandibulara se tine cont mai cu seama de anumite criterii si bineinteles sa aleg anumite tehnici care se bazeaza pe criteriile despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
Despre anestezie in cadrul cabinetelor stomatologice
Anestezia locala in stomatologie ofera confort pacientului, dar si la fel de mult confort si pentru stomatolog, deoarece procedurile planificate pot fi efectuate in cele mai bune conditii posibile. Din experienta clinica si din literatura de specialitate, este clar ca anestezia dentara locala nu este intotdeauna la fel de reusita asa cum s-a prevazut. Mai ales anestezia blocului mandibular poate fi dificil de realizat sau provocator in cazul anumitor pacienti, chiar si in absenta unui dinte cu o pulpita acuta.
Ratele de esec ale blocurilor mandibulare difera de la caz la caz si ne invata ca nu exista un succes de 100%. Eficacitatea anesteziei locale in maxila este mult mai mare, pe baza experientei si publicatiilor clinice. Motivul principal este probabil ca placile corticale ale mandibulei sunt mai groase si mai dense si au mai putine porozitati care permit difuzarea unui volum de anestezic local in osul cancellous in cazul in care se incearca, de exemplu, o infiltrare bucala, explica cea mai mare parte a diferentei cu maxilul.
Un alt motiv este legat de tehnicile care sunt utilizate pentru a realiza anestezia locala. In maxila, cea mai adecvata tehnica ar fi o anestezie de infiltrare bucala apropiata de nivelul apetitelor dintilor, in timp ce in mandibula, din cauza motivului mentionat mai sus, anestezia locala se realizeaza in principal prin incercarea de a depune un volum de local anestezic aproape de nervul mandibular inainte de a intra in mandibula. Din cauza variatiilor anatomice in localizarea celei de-a doua ramuri a nervului trigeminal in ceea ce priveste ramul mandibulei, eficacitatea anesteziei locale nu este 100%