Date despre aparitia albinelor pe planeta noastra nu exista, dar paleontologii afirma ca acestea existau si in era tertiara. In antichitate, mierea era cunoscuta, recoltata si consumata de catre oameni.
Prima forma de exploatare a constituit-o „vanatoarea de albine”, prin depistarea familiilor salbatice adapostite in scorburile copacilor, instalarea de scorburi artificiale, iar apoi construirea de stupi primitivi numiti „buduroaie”, unde la sfarsitul sezonului, albinele erau asfixiate, iar mierea recoltata.
In Evul mediu, apicultura nu inregistreaza practic nici un progres. Apicultura moderna debuteaza in secolul al XlX-lea. Cercetari asupra vietii albinelor au facut unii intelectuali progresisti. P. I. Procopovici ‘(1814), Dzierzon: (1834), Langst roth (1851), Layens (1880) in venteaza si construiesc noi modele de stupi sistematici.
Principalele particularitati ale familiilor de albine
Albinele sunt insecte sociale din specia Apis mellifera apartin ordinului Himenoptera (insecte cu aripi membranoase). Ele traiesc in familie (colonie) compusa din 30.000-50.000 indiviFzia.m ilia de albine este formata din matca, trantori si albine lucratoare. Nici unul din indivizii familiei nu poate trai singur, este un fenomen fiziologic.
Matca
Cresterea matcilor reprezinta o provocare pentru incepatorii care doresc sa isi inmulteasca familiile de albine. Insa cert este ca orice incepator poate invata sa transvaseze si in felul acesta sa isi faca proprile matci acasa la el, iar pentru acest lucru iti recomand cursul online pentru cresterea matcilor chiar acum http://www.lectiiapicultura.ro/cresterea-matcilor-curs-online/.
Matca este ,,mama” intregii familii. Ea este singura femela adevarata, sing ura aptade reproductie. Rolul ei este de a depune oua in faguri din care vor rezu lta albine lucratoare, trantori si matci.
Matca depune pana la 3 000 oua pe zi, masa acestora depasind de doua ori si jumatate greutatea ei. In timpul sezonului activ, matc a depune 150.000—200-000 de oua. Aceasta prolificitate deosebit de mare se datorest e hranirii intense a matcii de catre albinele lucratoare cu o hrana foarte bogata in principii nutritivi, elaborata de glandele faringiene si poarta denumirea de laptisor.
Matca este in permanenta inconjurata de lucratoare. Astfel, ti-nerele lucr atoare invarsta de 10—12 zile o hranesc cu laptisor de matca, altele ceva mai in vars ta, 1—36zile, o mangaic si ling de pe abdomenul acesteia asa numita ,,substanta de matca”.
Cand o familie ramane fara matca $e nelinisteste, toate albi nele, cu exceptia doicilor care raman sa ingrijeasca puietul, se im prastie pe peretele stupului (mai ales pe cel frontal), emit sunete, incep construirea botcilor. Introduccrea unei matci rcstabileste li nistea, albinele o mangaie, o hranesc, o curata si distrug botcilc incepute.
Matca are cea mai mare longevitate din cele trei caste ale albinelor melifere. Ea traieste in general 1—3 ani, dar se intalnesc uneori si matci de 4—6 ani sau in cazuri foarte rare de pina la opt ani.
Trantorii
Trantorii reprezinta masculii familiei, care au rolul de aimperechea matca si de a asigura astfel perpetuarea speciei. Prin prezenta lor pe faguri contribuie si la realizarea unui regim terrnic optim necesar cresterii puietului. Ei nu culeg nectar, nu participa la organizarea sau apararea familiei, nu contribuie la producerea de hrana si nici la polenizare.
Sunt indivizi temporari, in numar de cateva sute, ce apar la sfarsitul primaverii si sunt indepartati din stup de catre albine la sfarsitul verii, fenomen conditionat in principal de incetarea culesului.
In final
Astfel apicultura din Romania a inceput sa se dezvolte mai ales in ultimi 10 anii, totii mai multi oamenii prefera sa isi dezvolte pasiunea pentru albine din care sa traiasca. Chiar daca sunt incepatori iar apicultura pare initial destul de stufoasa si grea, treptat reusesc sa invete care sunt lucrarile necesare si sa mearga pe acest drum al pasiunii dupa zumzet si miere.
PS: daca si tu te afli printre pasionatii de apicultura, insa nu sti de unde sa incepi si care este primul pas pe care trebuie sa il faci, haide sa descoperim impreuna lumea albinelor dintr-un stup pe lectiiapicultura.ro.