Auditul in conformitate cu Legea privind Normele Internationale de Audit (NIS)

80
Publicitate

Auditul este un proes esential in lumea afacerilor, avand rolul de a verifica si valida informatiile financiare si operationale ale unei entitati. Pentru a asigura integritatea si transparenta auditului, multe tari au implementat legi si reglementari care sa guverneze aceasta activitate. Unul dintre cadrele normative relevante in acest domeniu este Legea privind Normele Internationale de Audit (NIS). Acest articol ofera o perspectiva detaliata asupra auditului in conformitate cu NIS.

Publicitate

Ce reprezinta NIS?

Legea privind Normele Internationale de Audit Legea NIS este o legislatie care se bazeaza pe standardele internationale de audit emise de International Federation of Accountants (IFAC). NIS are scopul de a reglementa profesia de auditor si de a asigura calitatea si independenta serviciilor de audit.

Obiectivele NIS:

  1. Reglementarea profesiei de auditor: NIS stabileste cerintele si regulile specifice pe care auditorii trebuie sa le respecte in exercitarea profesiei lor. Aceste cerinte includ standardele etice, competenta profesionala si responsabilitatea auditorilor.
  2. Asigurarea calitatii serviciilor de audit: NIS impune un sistem de control al calitatii in cadrul firmelor de audit. Acest sistem urmareste sa asigure ca serviciile furnizate de auditori sunt de inalta calitate si sunt in conformitate cu standardele de audit.
  3. Protejarea intereselor publicului: NIS are ca scop protejarea intereselor publicului prin promovarea independentei auditorilor si prin asigurarea transparentei si integritatii procesului de audit. Prin aceasta, se asigura ca informatiile financiare furnizate de entitati sunt corecte si de incredere.

Principalele caracteristici ale NIS:

  1. Adoptarea standardelor internationale de audit: NIS cere auditorilor sa urmeze si sa aplice standardele internationale de audit emise de IFAC. Aceste standarde stabilesc cerinte clare si detaliate privind planificarea, desfasurarea si raportarea rezultatelor unui audit.
  2. Independenta auditorului: NIS subliniaza importanta independentei auditorului fata de entitatea auditata. Acesta trebuie sa fie liber de orice influente si sa-si exercite profesia cu integritate si obiectivitate.
  3. Controlul calitatii: NIS impune firmelor de audit sa dezvolte si sa implementeze sisteme solide de control al calitatii. Aceste sisteme asigura ca procesele de audit sunt supravegheate si ca serviciile furnizate sunt de inalta calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.