Bonurile de cresa reprezinta poate cea mai buna metoda de a convinge proaspetele mamici sa se intoarca mai devreme la serviciu. Astfel, pe langa salariul de baza pe care il primeste, o mama care alege sa mearga la serviciu fara sa stea in concediu, va primi un bonus de pana la 440 de lei, oferit sub forma unor tichete.
O practica destul de des intalnita printre mame o reprezenta concediul post-natal de doi ani, in care primea o indemnizatie oferita de stat. Indemnizatia reprezenta 85% din salariul net din ultimele 12 luni si putea varia de la 600 pana la 1200 de lei. Astfel, in cazul in care o mama alege sa iasa mai repede din concediul post-natal, se intoarce la salariul pe care il avea inainte de nastere si in plus beneficiaza de bonurile de cresa.
Acest bonus pe care il primesc mamele care aleg sa se intoarca mai repede la serviciu il pot folosi pentru plata cresei la care este inscris copilul. Inconvenientul este ca in prezent numarul locurile disponibile anual in cresele de stat este mult mai mic decat numarul copiilor cu varste intre 0-2 ani si tichetele nu pot fi folosite pentru plata unor bone inregistrate ca persoane fizice autorizate, asa cum se intampla in tari ca Anglia, Franta, Austria sau Cehia.
Acordarea bonurilor si tichetelor de cresa reprezinta un avantaj si pentru angajator. La fel ca in cazul tichetelor de masa, aceste bonuri de cresa sunt scutite de taxe salariale, care pot ajunge pana la 35%. In acest mod, companiile pot economisi bani. Spre deosebire de indemnizatiile care sunt suportate de stat, bonurile de cresa sunt finantate de firmele angajatoare, iar singurul impozit care se plateste este impozitul pe venit, platit de angajat.