Plantele sunt organisme vii, care au nevoie de apă și hrană pentru a crește și a se dezvolta. Atunci când aceste resurse nu există sau sunt insuficiente, apar diferite tulburări în ciclul de evoluție a plantelor, care pot duce chiar la moartea definitivă a acestora.
Aceste tulburări sunt denumite carențe de nutriție și se manifestă prin simptome specifice, care trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru orice fermier.
În acest material îți vom explica mai pe larg cauzele apariției acestor carențe nutriționale, precum și cele mai eficiente metode pentru combaterea acestora.
De ce apar carențele nutriționale la plantele de cultură
Hrana plantelor este constituită din diferite substanțe nutritive, pe care acestea le extrag din sol prin intermediul rădăcinilor.
Pentru a se dezvolta normal pe tot parcursul perioadei de vegetație, plantele au nevoie de o cantitate optimă de nutrienți în sol, care diferă în funcție de cultură și de alți factori.
Atunci când cantitatea de nutrienți din sol este insuficientă, plantele nu se mai pot hrăni în mod corespunzător, fiind astfel lipsite de aportul pe care aceste substanțe îl au în dezvoltarea lor.
Cauzele principale cărora li se datorează apariția carențelor de nutriție la plante sunt reprezentate de solurile infertile, administrarea insuficientă sau greșită îngrășămintelor și buruienile lăsate să crească necontrolat.
Măsuri de combatere a efectelor carențelor de nutriție în culturi
Și în această situație este mai eficient să previi decât să combați, însă dacă totuși se întâmplă să apară astfel de probleme, există câteva măsuri care trebuie să fie luate cât mai rapid cu putință.
Fertilizarea foliară
Îngrășămintele foliare sunt substanțe nutritive cu absorbție rapidă care pătrund în sistemul vegetal al plantelor prin intermediul frunzelor. Spre deosebire de îngrășămintele clasice, care se aplică în sol, îngrășămintele foliare pentru culturile agricole se aplică sub formă de soluții lichide cu care se stropesc părțile aeriene ale plantelor.
Picăturile ajunse pe frunze sunt absorbite rapid de plantă, iar astfel substanțele nutritive ajung mai rapid în sistemul vegetal. Prin urmare, plantele, primesc mai ușor nutrienții de care au nevoie, contracarându-se efectele nedorite pe care le-ar putea avea acutizarea carențelor de nutriție.
Administrarea de îngrășăminte
Fertilizarea de bază constă în administrarea de îngrășăminte în sol, care conțin în proporții diferite substanțele nutritive necesare plantelor. Chiar dacă îngrășămintele sunt administrate în cantități suficiente, se poate întâmpla ca acestea să nu fie complet absorbite în sol, din cauza anumitor factori.
Aceasta înseamnă că plantele vor fi lipsite de aportul necesar de nutrienți, ceea ce va duce la apariția carențelor de nutriție. În astfel de situații se impune administrarea unei noi cantități de îngrășăminte, pentru a reface rezerva de substanțe hrănitoare din sol.
Eliminarea buruienilor
Buruienile sunt plante care apar spontan pe suprafețele cultivate, având proprietatea de a se dezvolta și a se înmulți mai rapid decât plantele de cultură. Acest fapt se datorează și capacității lor mai dezvoltate de a absorbi substanțele nutritive din sol. De asemenea, buruienile consumă cantități mari de nutrienți, astfel că o cultură pe care acestea sunt lăsate să se dezvolte necontrolat va rămâne rapid fără resurse.
De aceea, buruienile trebuie combătute chiar înainte de a-și face apariția, sau din primele faze de dezvoltare. Cea mai eficientă metodă de a scăpa de buruieni, constă în aplicarea tratamentelor de erbicidare.
Cum recunoști semnele carențelor de nutriție
Pentru a ști când trebuie aplicate de urgență aceste măsuri, este important să cunoști și primele semne ale apariției carențelor de nutriție într-o cultură agricolă.
Plantele afectate se opresc din creștere, iar ulterior frunzele și celelalte părți aeriene încep să se îngălbenească. Dacă nu se iau măsuri la timp, plantele încep să se ofilească, părțile vegetale se necrozează și cad, iar în final planta moare.
Pentru a evita pierderile considerabile generate de carențele acute de nutriție, este recomandat ca orice cultură să fie monitorizată permanent. Doar în acest mod pot fi depistate la timp primele semne specifice și se poate interveni eficient pentru salvarea culturilor.