✅In acest ghid practic, actualizat in 2022, iti oferim sfaturi in pentru a alege asumat cea mai buna solutie pentru tine si familia ta!?️☀️?
Ai un stil de viață alert sau unul mai liniștit? Îți place să petreci timp în aer liber sau, din cauza jobului solicitant, ajungi acasă doar seara, târziu? Toate acestea, dar și multe altele sunt indiciile care îți vor spune ce să alegi: casă sau apartament.
Citește în rândurile de mai jos păreri despre casă și apartament, care sunt avantajele și dezavantajele, dar și diferențele dintre aceste două tipuri de locuință și decide ce este mai bine să cumperi pentru tine și familia ta.
Continut articol:
- Prețul
- Costurile
- Confortul
- Avantajele unei case
- Dezavantajele unei case
- Avantajele unui apartament
- Dezavantajele unui apartament
- Cel mai bun moment când să îți cumperi casă
- Cea mai bună perioadă din an când să îți cumperi casă
- Concluzii
Prețul
De obicei, un apartament situat într-un bloc, fie construit înainte de 1989, fie construit după, este mai accesibil decât o casă la curte. Diferența aceasta vine din faptul că, de obicei, casa oferă mai mult confort datorită suprafeței, care este, de obicei, mai mare decât cea a unui apartament la bloc (da, sunt și apartamente – studiouri cu suprafețe impresionante, dar acestea au costuri ridicate). Casele care au suprafață mai mică de un anumit nivel, să zicem 75-80 de metri pătrați, sunt greu de găsit, dezvoltatorii nu se orientează către acest tip deoarece eficiența investiției este foarte redusă, iar banii se recuperează foarte greu.
Costurile
La apartament, acolo unde sunt mai mulți consumatori, costurile de întreținere sunt mai mici decât cele de la casa. De asemenea, repartitoarele de căldură sau centralele de apartament îți oferă posibilitatea de a regla în casă temperatura dorită. La casă, de obicei, costurile de întreținere sunt cu circa 35-50% mai mari, însă la bloc intervin și subvențiile din partea primăriilor (căldură, de obicei).În caz că acestea vor fi eliminate, diferența dintre costurile de la casă și cele de la apartament se va micșora. În același timp, la casa poți investi în noile tehnologii – de la centrale fotovoltaice sau eoliene, la centrale cu combustibil neconvențional și instalații cu panouri solare cu ajutorul cărora încălzești apa, ceea ce va duce la scăderea costurilor de întreținere, investiția putând fi, astfel, recuperata.
Confortul
Confortul oferit de casa este mult mai mare decât cel de la bloc. Amenajezi casa așa cum vrei tu, iți alegi proiectul în funcție de preferință și, mai ales, pereții interiori nu mai fac parte din structura de rezistență, așa că poți nu doar să muți mobila, ci să împarți casa într-o alta configurație a camerelor. Aici vorbim iar de spațiul de locuit cu o suprafață mai mare și de avantajul adus de o curte, loc de parcare garantat (poate chiar și subteran), puțină iarbă, umbră, o grădină și flori, poate și animale de companie. Însă, de obicei, în apartament se face curat mult mai repede tocmai datorită spațiului mai mic, în timp ce la casă, după ce ai făcut curat în interior, trebuie să faci și în exterior. Transportul este mai bun în cazul apartamentelor la bloc, stațiile mijloacelor de transport în comun fiind mai aproape decât în cazul caselor la curte. Aceasta poate duce la creșterea costurilor zilnice dacă automobilul va fi utilizat în fiecare zi, indiferent că pleci la serviciu, la piață sau duci copilul la școală.La bloc, însă, parcările sunt mai puține decât numărul de automobile, aglomerația este mult mai mare, ceea ce duce la lipsa spațiilor de joacă pentru copii și la o „agitație” mai mare. Dacă ne gândim la avantajele fiecărei locuințe, apartamentul este, în primul rand, superior din punct de vedere financiar, fie că vorbim de preț, fie că vorbim de costurile de întreținere. Apoi, și amplasamentul este, de obicei, mai bun decât al unei case la curte. Aceasta din urmă are ca principal avantaj confortul oferit. Când te gândești la o astfel de investiție, pune în balanță toate avantajele și dezavantajele aduse de fiecare și decide așa cum vrei și iți place.
Avantajele unei case
Poți să amenajezi o casă așa cum îți dorești. Atunci când alegi să locuiești la casă, ai beneficiul că poți să o construiești cum vrei, o poți amenaja și modifica după bunul plac, iar dacă ai spațiu în curte, poți să o și extinzi când vine momentul potrivit. În plus, poți să folosești anexele unei case pentru a depozita, iar spațiul de locuit devine mult mai bine organizat. Nu ai vecini în apropiere Desigur, ai vecini de curte, însă nu vei mai avea vecini cu care să împarți pereți și pe care să îi auzi când ascultă muzică. În plus, și tu ai libertatea să faci ce vrei în casa ta. Poți da cu aspiratorul dimineața sau seara fără să deranjezi pe nimeni. O casă la curte îți oferă ție și familiei tale mai multă intimitate și mai multă liniște. Ai curtea ta, pe care să o transformi cum vrei. Curtea este cel mai mare avantaj al unei case, pentru că o poți transforma în ce vrei tu. Îți poți face o grădină cu flori sau pomi fructiferi, poți avea propria grădină de legume și poți să faci un grătar cu prietenii chiar la tine acasă. Iar dacă ai copii, poți transforma curtea într-un loc de joacă mai interesant decât parcul. Iar faptul că îți știi copiii în siguranță chiar și în timp ce tu faci altă treabă în curte înseamnă timp salvat. Casele au suprafețe mai mari, raportat la un apartament cu 3 camere, o casă cu 3 camere are de regulă o suprafață totală mai mare. În plus, casele pot beneficia de grădină proprie și locuri de parcare.
Dezavantajele unei case
Costurile de întreținere sunt mai mari la casă. Pentru că și suprafețele sunt mai mari, întreținerea unei case devine mai costisitoare atât în sezonul cald, cât și în cel rece. Vara ai mai mult spațiu de răcit, iar iarna ai mai mult de încălzit. Grădina este încă un spațiu pe care să îl îngrijești, deci și acolo faci o investiție. Tu vei face reparațiile. La bloc, administratorul se ocupă de toate reparațiile. Dacă îți cumperi propria casă, proprietarul are grijă de ea sau plătește specialiștii pentru a face reparațiile. O casă nu se strică mai repede, însă vei găsi întotdeauna câte ceva de făcut pe lângă ea.
Avantajele unui apartament
Ai costuri mai mici pe termen lung. Utilitățile sunt mai ieftine când locuiești într-un apartament nou, iar cheltuielile de întreținere neprevăzute sunt mult mai rare. Astfel, îți este mult mai simplu să îți calculezi cheltuielile din timp. Apartamentul este mai ușor de întreținut. Stricăciunile apar mult mai rar la un apartament nou, iar cele legate de țevi sau de bloc în sine nu sunt direct responsabilitatea proprietarului. Chiar și curățenia este mai ușor de făcut într-un apartament, pentru că are o suprafață mai mică. Apartamentele au spațiul optimizat. Faptul că spațiul util este mai mic a determinat în timp și o compartimentare mai strategică a camerelor unui apartament. Într-un apartament, toate locurile sunt folosite pentru ceva anume, pe când la casă, pentru că ai mai mult spațiu, tinzi să îl risipești.
Dezavantajele unui apartament
Pentru că la bloc ești înconjurat de vecini, este inevitabil să nu te confrunți cu zgomotul făcut de ei. Iar celălalt aspect în a avea vecini este faptul că și tu îi poți deranja pe ei. Acesta este un stres în plus, pentru că trebuie să ai mereu grijă cum muți scaunele sau cum mergi pe scări dacă vii târziu acasă. Nu ai atât de mult spațiu de depozitare. Chiar dacă spațiul este mai bine optimizat, acest lucru înseamnă că există și o nevoie de mai mult spațiu de depozitare. Pe lângă beneficiul achiziționării unei boxe, nu mai ai alte anexe de care să te poți folosi și nici nu mai poți construi tu alte anexe. Găsești mai greu loc de parcare. O casă te scutește de această grijă pe termen lung, pentru că poți avea loc de parcare chiar la tine în curte. Iar faptul că îți știi mașina în siguranță, ferită de accidente este un mare avantaj.
Cel mai bun moment când să îți cumperi casă
Dacă vorbim de o casă nouă fie în București, fie lângă București sau chiar la țară, există două momente cheie când poți cumpăra mai ieftin: înainte să se înceapă construcția și când se vând aproape toate locuințele.
Aceasta este strategia dezvoltatorilor imobiliari de a atrage clienți, dar și de a finaliza vânzarea unui proiect cât mai repede.
Există anumite momente cheie când poți găsi casa pe care ți-o dorești la preț mai mic decât de obicei. Acordă atenție acestor perioade și vei economisi bani.
Cea mai bună perioadă din an când să îți cumperi casă
Sezonul cald aduce și o ofertă mare de case pe care să le cumperi, pentru că toți proprietarii și dezvoltatorii imobiliari încep să își listeze casele, iar tu chiar ai de unde să alegi.
Acest fenomen s-a evidențiat și la IMS Projects, unde în tot sezonul cald am avut o activitate mai intensă, inclusiv cu casele noastre de vânzare de lângă București.
Concluzii
Alegerea unei noi locuințe este un pas important în viața ta și a familiei tale. De aceea, e bine să acorzi atenție tuturor detaliilor care îți plac sau nu îți plac, dar și stilului vostru de viață. Până la urmă, locuința pe care o cumperi este un bun valoros, de care te vei folosi zeci de ani la rând.
Fie că alegi un apartament sau o casă, ține acest ghid aproape și folosește-l pentru a alege ceea ce ți se potrivește.