Casca moto: intre protectia contra traumatismelor si frica de amenda

462
Publicitate

Echipamentele de protectie cunosc deja o consacrare pe piata moto, intrucat reglementarile in vigoare, cat si conduita pilotajului defensiv al unei motociclete impun purtare obligatorie a unor componente de baza precum castile mtb, armurile moto sau geaca moto.

Publicitate

Nevoia de purtare a unei casti moto


Purtarea unui echipament dedicat atunci cand esti pe motocicleta, mai ales a unei casti moto, iti poate salva viata, atunci cand esti implicat intr-un accident rutier. In plus, acest aspect este reglementat si prin lege, putand sa fii sanctionat daca nu respecti prevederile legale.

Atunci cand pactici diferite sporturi in aer liber, dar mai ales daca esti posesorul unei motociclete, este vital sa ai echipamente moto corespunzatoare si mai ales sa porti casca, care te poate salva in foarte multe situatii neplacute. Pentru a preveni accidentele rutiere grave, in care sunt implicate persoane care merg pe motocicleta, prin lege sunt prevazute sanctiuni pentru cei care nu au echipamente moto de protectie. 

Alege casca potrivita!


Alegerea unei casti mtb potrivite se face dupa anumite criterii stricte. Este chiar nevoie sa masori cirumferinta capului pentru a selecta modelul droit.

Masoara-ti circumferinta capului cu ajutorul unui centimetru. Plaseaza banda centimetrului putin deasupra urechilor si adu-o pe mijlocul fruntii astfel incat sa-ti incercuiasca tot capul la distanta de aproximativ 2,5 cm deasupra sprancenelor. Masoara de mai multe ori, ca sa te asiguri că ai identificat marimea cea mai mare. Daca nu ai un centimetru, foloseste un fir de ata sau un snur pe care le vei masura apoi cu ajutorul unei rigle. Tabelele de mai jos te pot ghida pentru a-ti gasi casca cea mai potrivita. Daca masuratoarea arata ca te afli intre marimi, alege marimea mai mare.

Odata ce ai stabilit care este marimea potrivita a castii, incearc-o. Casca trebuie sa-ti stea fixa pe cap, adica sa nu alunece sau sa se miște liber atunci cand iti misti capul dintr-o parte in alta. Daca se intampla asta, ai ales o casca prea mare. Captuseala din burete poate sa-ti ofere o stabilitate mai mare si o potrivire mai buna.

Fii sigur ca partea din fata a castii MTB se pozitioneaza chiar deasupra sprancenelor tale si ca partea din spate nu se sprijina pe ceafa. Bareta de sub barbie ar trebui sa fie bine stransa, dar nu atat de fixa incât sa te jeneze sau sa te sufoce. Leaga strans bareta de sub barbie si incearca sa-ti scoti casca de pe cap. Daca pielea de pe frunte se misca putin, ai ales marimea potrivita. Poti sa testezi si sa combini bureti de marimi diferite, pentru a obtine potrivirea perfecta.

Frica de amenda


Frica de amenda este un factor primordial care ii face pe multi rideri inraiti sa aleaga o casca mtb, chiar daca cred mai mult sau mai putin in capacitatea acesteia de a te feri de accidentele nadorite. Insa, stii ce prevede Codul Rutier? La articolul 98 si 99 din Codul Rutier sunt prevazute sanctiunile pe care le poate primi o persoana fizica care circula cu motocicleta fara casca.

Aceasta contraventie se inscrie in clasa I si se pot acorda 2 sau 3 puncte de amenda. Punctul de amenda reprezinta valoric aproximativ 10% din valoarea salariului minim brut pe economie, care este stabilit prin Hotarare de Guvern.

Asadar, fie ca porti casca mtb de frica amenzii sau, pur si simplu, vrei sa fii safe pe toata durata calatoriei, tine cont de sfaturile specialistilor in materie de alegere a echipamentelor conforme cu nevoile tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.