Cat de diferite sunt funeraliile in lume?

150
Publicitate

Daca ati crezut ca ritualul inmormantarii ii uneste pe toti sub spiritul tristetii si al melancoliei, poate ca nu stiati despre aceste traditii bizare care s-au pastrat de-a lungul generatiilor.

Ritualurile funerare sunt unul dintre acele elemente care disting culturile si popoarele din intreaga lume. Dar care sunt cele mai ciudate si mai curioase? In traditia noastra, moartea este ceva de temut si aduce o tristete imensa la pierderea celor dragi.

Publicitate

Dar nu toata lumea din lume simte la fel. Unele comunitati si triburi vad acest moment ca pe o adevarata etapa in tranzitia spre o viata mai buna si chiar spre renastere. In functie de obiceiurile si traditiile diferitelor populatii, putem gasi ritualuri care sunt foarte asemanatoare cu modul de gandire occidental, in timp ce altele – dimpotriva – sunt cu siguranta mai bizare.

Pana cand vom ajunge la cele mai ciudate funeralii, mentionam ca echipa de la 07funerare.ro ofera servicii personalizate, avand aceeasi conduita respectuoasa si asigurand servicii funerare calitative si la preturi corecte, pentru toti clientii.

De exemplu, “funeraliile de jazz” din Louisiana sunt procesiuni in onoarea celui decedat, in timpul carora o formatie marsaluieste in ritm de jazz. Mai intai se canta melodii triste si apoi, dupa ce trupul este ingropat, se danseaza si se face veselie pentru a comemora viata celui decedat.

In Ghana, in timpul ceremoniei “sicrielor fanteziste”, intreaga comunitate ia masuri pentru a construi pentru decedat un sicriu cu o forma care sa aminteasca de munca depusa in timpul vietii. Astfel, pescarul se afla intr-un sicriu in forma de peste, iar omul de afaceri chiar intr-un Mercedes!

La fiecare cinci sau sapte ani, familia defunctului exhumeaza corpul si il stropeste cu parfum si vin, in timp ce o fanfara canta si rudele danseaza in grup. Acesta este un mod foarte neobisnuit de a comunica cu defunctul, de a-i spune toate noutatile si de a obtine o binecuvantare.

Apoi, exista ritualuri funerare care se bazeaza pe traditiile orientale. In Indonezia, familiile economisesc bani mult timp pentru a le oferi celor dragi cea mai fastuoasa inmormantare posibila, de exemplu prin construirea unor plute mari pentru a le transporta simbolic sufletele in viata de apoi.

In Filipine, exista triburi care isi leaga mortul la ochi si il aseaza in fata intrarii principale a casei, altele care il imbraca in cele mai bune haine ale sale si il aseaza pe un scaun, cu o tigara in gura, si sunt chiar si cei care il ingroapa intr-un copac sau sub bucatarie.

In fine, in Mongolia si Tibet, pentru ca sufletul sa poata trai intr-un alt corp dupa moarte, acesta trebuie taiat in bucati si asezat in varful unui munte, pentru ca pasarile si agentii naturali sa il readuca pe Pamant, in timp ce sufletul zboara liber in cer.

Rularea oaselor in Madagascar.

Populatia din Madagascar are un ritual celebru numit “famadihana”, cunoscut si sub numele de intoarcerea oaselor. O data la cinci sau sapte ani, familia defunctului face o procesiune pana la cripta acestuia, unde corpul, de obicei infasurat in panza, este exhumat si stropit cu parfum si vin. In timp ce o fanfara canta, membrii familiei danseaza cu trupul exhumat. Pentru multi, aceasta este singura modalitate de a comunica cu mortii.

Dar asta nu este tot: tribul Foré din Noua Guinee si popoarele indigene din Amazon practica endocanibalismul, un ritual in care cadavrul este mancat. Dar ritualuri bizare si ultramoderne pot fi intalnite si in Los Angeles, unde tot mai des membrii familiei prefera sa urmareasca ritualul funerar direct din masina lor, stand in spatele unui geam securizat, in stil perfect Drive In!

Inmormantarea in Mongolia si Tibet

Multi budisti din Mongolia cred in transmigrarea sufletului dupa moarte (spiritul se misca, in timp ce corpul ramane un vas gol). Pentru a redeveni parte a pamantului, trupul este taiat in bucati si asezat pe varful unui munte, la mila vulturilor. Aceasta traditie este veche de mii de ani si, potrivit unui raport recent, aproximativ 80% dintre tibetani inca o practica.

Crematoriile balineze

Suna ciudat, dar in ceremoniile de incineratie balinezii isi gasesc cea mai mare placere. In 2008, insula Bali a fost martora uneia dintre cele mai fastuoase incineratii, cand Agung Suyasa, seful familiei regale, a fost ars impreuna cu alti 68 de cetateni obisnuiti.

Mii de voluntari s-au adunat pentru a realiza o platforma uriasa din bambus, reprezentand un taur si un dragon. La sfarsitul unei lungi procesiuni, corpul regal era ars in interiorul taurului, balaurul actionand ca martor. In traditia balineza, incinerarea elibereaza sufletul pentru ca acesta sa poata locui intr-un alt corp.

Obiceiuri si ritualuri din Filipine

Multe grupuri etnice din Filipine au practici funerare foarte ciudate. In Benguet, o provincie de pe insula Luzon, mortii sunt legati la ochi si plasati langa intrarea principala a casei; in Tinguian, mortii sunt imbracati in cele mai bune haine, asezati pe un scaun si li se pune o tigara in gura.

In Caviteño, in apropiere de Manila, isi ingroapa mortii in interiorul unui copac partial golit. Atunci cand cineva se imbolnaveste, rudele aleg copacul in care va fi inmormantat “cel drag”. In timp ce in Apayo isi ingroapa mortii sub bucatarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.