La nivel mondial, exista cateva tipuri de bumbac care sunt cultivate cu scopul de a satisface nevoile pe care le au oamenii in viata de zi cu zi.
Aceste tipuri de bumbac sunt cultivate mai ales in SUA, din America Centrala pana in America de Sud, dar si in multe tari din Asia sau chiar in Africa de Sud. Daca esti dornic sa afli mai multe informatii in acest sens, citeste despre tipuri de bumbac pe AfacereaZilei.ro.
Dat fiind ca este o planta atat de des cultivata care se foloseste pe scara atat de larga, au aparut pe seama bumbacului si diverse mituri care au in vedere mai ales durabilitatea acestuia. In ciuda faptului ca este o cultura extrem de durabila, bumbacul este adesea neinteles. Unii sustin ca cultivarea bumbacului foloseste prea multa apa, pesticide si energie, in timp ce reduce calitatea aerului.
Adevarul este ca niciunul dintre aceste lucruri nu mai este adevarat datorita aparitiei tehnicilor si practicilor agricole moderne, iar industria bumbacului inca lucreaza pentru a se renunta la aceste mituri invechite. Iata cateva dintre aceste mituri
Mitul nr. 1: Bumbacul reduce calitatea aerului
Cultura de bumbac are de fapt o amprenta mica de gaze cu efect de sera. Mai precis, atunci cand se ia in considerare carbonul stocat in fibra, toate emisiile de carbon din timpul productiei sunt anulate de ceea ce era deja prezent. In plus, industria bumbacului din SUA lucreaza la greu pentru a imbunatati calitatea aerului. Din 1980, emisiile de gaze cu efect de sera provenite din productia de bumbac au scazut cu peste 40%.
Mitul nr. 2: Bumbacul foloseste prea multa energie
A fost odata cand bumbacul avea nevoie de multa energie pentru a produce, dar din fericire, acele zile au trecut de mult. Tehnicile de prelucrare a solului au redus considerabil cantitatea de combustibil necesara pentru utilizarea in ferme. Intre timp, mai putine aplicatii de pesticide inseamna mai putine deplasari pentru tractoare, ceea ce duce la mai multe economii de energie.
Bumbacul produce si seminte – aproape 700 de kilograme pentru fiecare balot de 480 de kilograme de fibra. Fiecare acru de bumbac cultivat produce suficiente seminte pentru a produce peste 20 de litri de biodiesel. In total, industria bumbacului a redus consumul de energie cu peste 50% in ultimele patru decenii.
Mitul nr. 3: Bumbacul foloseste prea multa apa
Stiai ca agricultura reprezinta 70% din consumul de apa la nivel mondial, dar cresterea bumbacului (la nivel global) reprezinta doar 3% din toata apa agricola utilizata? Nu numai ca bumbacul este foarte rezistent la seceta, dar si producatorii de bumbac au luat multe masuri pentru a imbunatati eficienta apei in ultimele decenii.
Majoritatea bumbacului din SUA si jumatate din bumbacul din intreaga lume supravietuieste acum doar cu precipitatii. Din 1980 pana in zilele noastre, utilizarea apei pentru irigatii a scazut cu aproape 80% pe o baza de productie pe acru. De asemenea, aceasta a scazut in mod absolut cu peste 50%.
Aceste explicatii pot reprezenta inceputul schimbarii gandirii gresite in ceea ce priveste productia de bumbac. Ajutata de fermieri, oameni de stiinta sau experti, industria bumbacului a facut progrese enorme in durabilitate si eficienta in ultimele decenii, iar vestea despre acestea trebuie sa mearga mai departe.