Ce ar trebui sa știi despre aromele vinului?

252
Publicitate

Ce ar trebui sa știi despre aromele vinului

Vinul este, fără îndoială, una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial și se găsește în nenumărate variante.

Publicitate

De exemplu, poate mirosi a vanilie, poate avea gust de cireșe și un postgust intens, iar toate calitățile pot fi influențate de mai mulți factori, inclusiv fermentația, producția și învechirea. Înțelegerea acestor elemente îți va oferi o bună cunoaștere a modului de identificare rapidă a aromelor vinului și a ceea ce le afectează.

Aromele vinului joacă un rol esențial în determinarea gustului general, fiind responsabilă pentru până la 80% din gustul vinului și este rezultatul combinației dintre soiul de struguri, terroir și tehnicile de vinificație. Înțelegerea diferitelor arome ale vinului poate îmbunătăți considerabil experiența și te poate ajuta să identifici parfumurile specifice.

De regulă, vinul are arome de fructe și flori, dar sunt descrise în note diferite, iar strugurii care dau viață vinului nu au aromele pe care le identificăm atunci când servim un pahar. Astfel, care sunt aceste arome?

Arome primare

Aromele primare ale vinului includ cele fructate, florale, pământii și condimentate. Vinul cu aromă de fructe reprezintă cea mai mare parte a aromelor primare, iar alte categorii includ:

Lumea vinului este plină de arome și gusturi complexe, care pot fi dificil de descris, dar un mod de a face clasificarea este în funcție de mirosul sau gustul dominant. Unele dintre cele mai comune categorii includ arome florale, fructe tropicale, citrice, fructe de pădure, fructe uscate, condimente, ierburi proaspete și arome de pământ.

  • Arome florale: includ flori albe, trandafiri și violete; se găsesc adesea în vinurile albe și în unele vinuri roșii, cum ar fi Merlot și Grenache;
  • Arome de fructe tropicale: includ ananas, kiwi, mango, papaya, litchi, fructul pasiunii și banane; se regăsesc mai ales în vinurile albe;
  • Arome de citrice: includ lămâie, lime, portocale, mandarine, grapefruit și alte citrice; se regăsesc adesea în vinurile albe, cum ar fi Pinot Grigio sau Chardonnay;
  • Arome de fructe de pădure: includ zmeură, mure, afine, căpșuni, cireșe negre și roșii și coacăze negre; se găsesc atât în vinurile roșii, cât și în cele albe;
  • Arome de fructe uscate: putem aminti de smochine, stafide, curmale și dulceață; le întâlnim adesea în vinuri precum Zinfandel și Cabernet Sauvignon;
  • Arome de mirodenii și ierburi proaspete: includ paprika, cimbru, mentă, piper alb/roșu/negru, iarbă și eucalipt; se regăsesc în multe vinuri roșii și albe din întreaga lume.

Arome terțiare

Formarea acestor arome provine din învechirea vinului, iar combinația dintre oxigen și moleculele de vin le modifică profilurile. Dezvoltarea poate fi treptată sau rapidă pentru unii și cu toate că aroma poate părea similară în categoriile primare și secundare, aceasta este foarte diferită în contextul unui vin vechi.

Cum să identifici aromele vinului?

  • Toarnă o cantitate mică de vin într-un pahar;
  • Învârte vinul în pahar pentru a elibera aromele;
  • Adulmecă adânc vinul, inspirând adânc pe nas;
  • Încearcă să identifici aromele și aromele specifice din vin;
  • Repetată procesul de mai multe ori pentru a înțelege mai bine aromele.

Este important să ai în vedere că simțul olfactiv al fiecăruia este diferit, astfel încât ceea ce o persoană poate identifica ca fiind o anumită aromă, o altă persoană poate să nu o facă. Cu toate acestea, cu ajutorul practicii îți poți dezvolta simțul olfactiv și poți deveni mai priceput în identificarea diferitelor arome de vin.

De acum că știi cum să identifici aromele vinului, tot ce mai trebuie să faci este să cumperi un vin de calitate, iar pentru asta merită să accesezi magazinul online al Cramei Budureasca, locul în care ai toate șansele să găsești ceva care să îți placă de minune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.