Ce este un avocat litigii și ce rol are în procese și conflicte juridice

49
Publicitate

Un avocat litigii, după cum sugerează și denumirea, reprezintă clienții în fața instanțelor de judecată în special, în scopul câștigării litigiului. Înainte de a apela la avocat litigii trebuie să cunoști rolul acestuia. Rolul unui avocat include reprezentarea, consilierea, apărarea, arbitrajul și redactarea.

Publicitate

Acesta poate apărea în fața unei instanțe de judecată și a tribunalelor sau te pot ajuta să găsești o soluție amiabilă la problema ta. Litigiile pot fi de natură comercială, civilă sau penală. Prin definiție, acestea se referă la toate litigiile aduse în fața instanțelor pentru a fi soluționate de către un judecător. Implică o dispută sau un conflict între două sau mai multe persoane.

Ce este un avocat litigii?

Un avocat litigii este un avocat care se ocupă cu reprezentarea clienților în cadrul unui proces civil. Acest tip de avocat poate ajuta un client în diferite moduri, prin oferirea de consiliere juridică, prin pregătirea cazului pentru proces și reprezentarea în fața instanței de judecată. 

Un avocat litigii poate fi de un real ajutor în situația în care un client are nevoie să își apere drepturile într-un dosar. Alege un avocat litigii care face parte din Consortium Legal.

Care este rolul unui avocat litigii în cadrul unor procese și conflicte juridice?

Asistență și consiliere. Un avocat specializat în litigii precum Stelian Mic își asistă și își sfătuiește clientul cu privire la strategia pe care trebuie să o adopte. În primul rând, acesta este acolo pentru a te ajuta să analizezi litigiul și să efectuezi investigații și cercetări. De asemenea, te poate ajuta să redactezi documente administrative. 

În cazul persoanelor fizice, rolul avocatului este de a consilia. Acesta te poate ajuta să alegi un regim matrimonial, sfătui în materie de moștenire, de transfer de bunuri, etc. 

Dacă ești un profesionist, un antreprenor sau o societate, avocatul te va consilia în alegerea formei societății și te va asista pe tot parcursul activității tale. Avocații de litigii lucrează, de asemenea, în numele persoanelor juridice, al autorităților locale.

Reprezentare și apărare. Un avocat litigii cum este Barna Bolony se prezintă, de asemenea, în numele clienților lor în fața instanțelor și autorităților relevante, în funcție de natura litigiului (tribunal comercial, curte de apel, organisme și instanțe ale UE).

Un avocat litigii apără drepturile și interesele clienților săi în conformitate cu legea și cu normele deontologice. La un proces, prezintă cazul clientului său într-un mod clar, bine argumentat și profesionist.

Redactare

Un avocat litigii redactează, în egală măsură, contracte și acorduri atât pentru persoanele fizice cât și pentru companii sau întreprinderi. Acesta poate redacta contracte de muncă, contracte de închiriere de locuințe, contracte de vânzare și transferuri de acțiuni ale societăților comerciale. 

De asemenea, un avocat litigii redactează toate documentele juridice legate de activitățile economice și sociale ale companiilor, ale profesioniștilor sau ale persoanelor fizice precum și acte constitutive ale societăților, etc.

Ce este un avocat litigii și ce rol are în procese și conflicte juridice 1
Avocat Litigii Experimentat – Soluții Juridice Profesionale”

Care este misiunea unui avocat litigii?

Atunci când un client intră pe ușă, un avocat litigii începe prin a asculta cu atenție pentru a înțelege situația clientului. Datorită pregătirii și experienței lor, avocații pot uneori să determine rapid dacă poziția juridică a unui client este solidă. În situații mai complexe, avocatul va trebui să efectueze mai multe cercetări factuale și cercetări juridice pentru a putea sfătui corect clientul cu privire la cel mai bun curs de acțiune.

Una din principalele sarcini ale unui avocat specializat în litigii este aceea de a pregăti pledoaria inițială în cadrul unui proces, adică plângerea scrisă care inițiază procesul (dacă clientul este reclamantul) și răspunsul scris al pârâtului la plângere (dacă clientul este pârâtul). După cum spuneam și mai sus, un avocat litigii trebuie să efectueze o investigație adecvată de stabilire a faptelor și suficiente cercetări juridice care să îi permită să elaboreze o strategie generală pentru litigiu. 

În timpul fazei de cercetare prealabilă a unui proces, fiecare parte trebuie să furnizeze documente relevante și să răspundă la întrebările adresate de celelalte părți. Scopul principal al acestui schimb obligatoriu de informații este de a permite fiecărei părți să înțeleagă mai bine faptele care stau la baza procesului.

Un avocat litigii trebuie să se ocupe și de mediere. În cadrul medierii, cele două părți se întâlnesc în prezența unei persoane independente, desemnată de instanță, numită mediator și încearcă să negocieze un acord. Medierea este obligatorie înainte de orice proces și are loc adesea în mai multe etape ale litigiului. 

Dacă litigiul ar fi un iceberg, procesul ar fi vârful. Cu alte cuvinte, aproape toată munca unui avocat specializat în litigii are loc înainte de proces. În calitate de persoană cu cele mai aprofundate cunoștințe despre caz, avocatul joacă în mod necesar un rol esențial în cadrul procesului. Dacă ești în căutarea unui avocat specializat în litigii, poți apela la un avocat din Consortium Legal.

Ce calități ar trebui să aibă un avocat specializat în litigii?

Chiar dacă obiectivul preferat este întotdeauna soluționarea litigiului prin intermediul unei înțelegeri, în practică, acest lucru necesită adesea o perioadă de cercetare a faptelor și de verificare a temeiniciei argumentelor juridice ale celeilalte părți. Pentru a fi un avocat litigii bun este nevoie de abilități solide de comunicare și de negociere. Cel mai important, însă, este capacitatea de a prezenta un argument juridic convingător în favoarea poziției clientului. 

Avocat litigii trebuie să dețină abilități excelente de comunicare, atât orală, cât și scrisă. Pentru a argumenta mai convingător în fața judecătorului (judecătorilor) dintr-o instanță de judecată, acesta trebuie să fie capabil să se exprime fluent și eficient. 

De asemenea, acesta trebuie să fie capabil să anticipeze și să identifice evenimentele și faptele, să analizeze aspectele pozitive și negative ale cauzei și să o pregătească astfel încât să fie benefică și favorabilă, ținând cont de interesele clientului.

O altă abilitate esențială pentru a fi un bun avocat este capacitatea de a face cercetări cât mai repede posibil. Pentru a fi pregătit, cercetarea și abordarea trebuie să fie valide și eficiente, ținând cont de strategiile juridice care să satisfacă și să protejeze interesele clientului. În cele din urmă, perseverența este, pe deoparte, o abilitate și, pe de altă parte, o atitudine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.