Ce inseamna CAEN?

0

Atunci când înființezi o firma o sa te lovești de foarte multe denumiri din sfera economica si juridica. Este normal sa nu fi in tema cu absolut tot însa unul din termeni care te va urmări tot timpul este CAEN.

Ce inseamna CAEN?

CAEN => Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala

Acesta reprezinta acronimul utilizat pentru a desemna clasificarea statistica naționala a activităților economice din România. Aceasta clasificare a fost proiectata pentru a permite gruparea pe criterii de omogenitate a datelor referitoare la “unități statistice”.

Toate firmele si persoanele fizice autorizate sunt obligate sa-si aleagă cel putin un cod caen in vederea desfășurării activității economice. De exemplu codul caen 5248 este pentru comerțul cu amănuntul in magazine specializate, codul caen 7440 se referă la servicii de publicitate si asa mai departe.

O lista completa a codurilor CAEN din Romania o puteti gasi pe internet la o simpla cautare pe google.

Se poate autoriza ulterior un cod?

În situația în care un cod CAEN nu a fost autorizat de la înființare, iar activitatea companiei se dezvoltă, atunci codul sau codurile CAEN pot fi autorizate ulterior. În cazul în care codurile CAEN nu sunt autorizate, atunci se consideră că activitatea companiei este practic neautorizată, în sensul în care firma nu poate factura activitățile specifice acelui cod sau coduri CAEN, apărând astfel probleme de natură juridică și contabilă.

Se poate actualiza lista codurilor CAEN?

Trebuie sa știți ca acestea se pot modifica de la un an la altul. Pot sa apară alte domenii de activitate. Lista se actualizează in fiecare an.

Actualizarea CAEN are ca obiective, în principal, ordonarea informațiilor economice şi sociale potrivit noului mod de organizare şi funcționare a societății romanești şi a economiei naţionale, precum şi armonizarea la clasificările utilizate pe plan european şi internaţional.

Clasificarea asigura baza pentru pregătirea unei game largi de date statistice (producție, factori de producție, formarea de capital si tranzacțiile financiare) ale acestor unități.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.