Ce nu stiai despre aparatele de aer conditionat

716
Publicitate

Nevoia oamenilor de a reimprospata aerul si a combate caldura a existat din cele mai vechi timpuri. Astazi, o simpla apasare de buton face ca aparatul de aer conditionat sa iti asigure intr-un timp scurt racorirea locuintei.

Insa nu a fost intotdeauna atat de simplu. Anumite civilizatii foloseau ca metoda de a racori sau a incalzi o incapere o instalatie de apeducte prin care circula apa. Aceasta instalatie formata din mici tuburi se afla fie in pereti pentru a produce racoare, fie in pardoseala bailor pentru a pastra podeaua calda. Aceasta practica era specifica in Roma si Egiptul antice.

Publicitate

In secolele 2 si 3, sistemele mecanice de aer conditionat au fost inventate in China. O roata rotativa cu diametrul de 3 metri a fost construita si pusa in functiune manual pentru racirea aerului.

Cum functioneaza aparatele moderne de aer conditionat

Departe de acele vremuri, astazi aparatele de aer conditionat au capacitatea de a evacua afara caldura din locuinta dvs., racind astfel camera. Aparatele de aer conditionat sufla aer rece in casa ta absorbind caldura din aer. Aerul este racit prin suflare pe un set de tevi care formeaza vaporizatorul. Este acelasi principiu care functioneaza in cazul racirii care se intampla cand apa se evapora prin piele. Bobina vaporizatorului este umpluta cu un lichid special numit agent refrigerent, care se transforma din stare lichida in cea gazoasa deoarece absoarbe caldura din aer. Agentul refrigerent este pompat in afara casei intr-o alta bobina, unde este eliminata caldura si se transforma intr-un lichid. Aceasta bobina exterioara se numeste condensator, deoarece agentul frigorific este condensat din stare gazoasa inapoi in stare lichida, la fel cum se intampla cu umiditatea pe o fereastra rece. O pompa, numita compresor, este utilizata pentru a deplasa agentul refrigerent intre cele doua bobine si pentru a schimba presiunea agentului refrigerent astfel incat acesta sa se evaporeze tot sau sa se condenseze in bobinele corespunzatoare.

Bineinteles ca performantele unui aparat de aer conditionat depind de puterea acestuia (alegeti aparate in conformitate cu suprafata camerei si clima din zona dvs) si de numele producatorului. De exemplu, aparatele de aer conditionat Gree sunt recunoscute pentru calitatea lor, 1 din 3 aparate vandute in lume sunt produse de Gree.

Ce probleme pot aparea

Aparatele de aer conditionat sunt sisteme mecanice complexe care depind de o mare varietate de conditii pentru a functiona corect. Ele sunt dimensionate pentru a satisface o anumita “incarcatura” asupra casei. Acestea sunt concepute pentru a avea o anumita cantitate de agent refrigerent, cunoscut sub numele de “incarcatura”. Acestea sunt proiectate pentru a avea o anumita cantitate de aer prin bobine. Cand oricare dintre aceste lucruri se schimba, sistemul va avea probleme.

Daca produceti mai multa caldura in interior, fie din cauza faptului ca aveti mai multi oameni sau aparate casnice in functiune, fie datorita modificarilor din casa, este posibil ca aerul conditionat sa nu poata face fata.

In cazul in care agentul refrigerent scade, scade si capacitatea de racire a aparatului de aer conditionat.

Daca fluxul de aer din bobina exterioara (condensatorul) este redus, capacitatea de a elimina caldura este redusa si din nou puterea aparatului de aer conditionat poate sa scada, mai ales la temperaturi exterioare mai mari.

De asemenea, daca nu schimbati filtrele, debitul de aer se va reduce si aparatul nu va functiona bine. In acelasi timp, daca filtrul este prea murdar, acesta incepe sa devina o sursa de poluarea a aerului, riscand sa transmita tot felul de bacterii in aerul pe care il respirati.

ac_tip_split

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.