Cele mai bune carti de dragoste

515
Publicitate

Orice carte te transpune într-o lume nouă, lumea scriitorului. Oricând și oriunde ar fi fost scrisă, cititorul este purtat prin locuri diferite, trăiește emoția și participă la bucuriile sau tristețile autorului. Cărțile de dragoste au un farmec aparte și merită să te delectezi cu una atunci când te simți singur.

Când deschizi o carte nouă parcă ajungi la o întâlnire oarbă și abia aștepți să-ți cunoști interlocutorul. Cartea este ceva viu, autorul ei trăind prin miile de cititori, lăsând uneori un semn de întrebare, alteori un zâmbet sau un răspuns la o frământare.

Publicitate

Un top cu cele mai bune cărți de dragoste este greu de realizat, dar nu imposibil. Printre cele mai frumoase și captivante povești vă prezentăm 10 cele mai bune.

Patul lui Procust – C. Petrescu

O deosebită carte de dragoste a literaturii române, cartea lui Camil Petrescu surprinde drama iubirii, în urma căreia nu puțini sunt cei care ies mutilați. La fel cum din patul lui Procust, din povestea mitologică din antichitate, nu ieșea nimeni nemutilat dacă nu se încadra în limitele impuse. Povestea, de altfel, merge mai mult decât atât, căci Petrescu vede prea bine spațiul limitat al societății, iar omul care nu se poate adapta (cazul artiștilor, în special) este supus deformărilor chinuitoare.

De multe ori, în dragoste căutăm să îl modificăm pe cel pe care îl iubim, astfel uitând că dragostea trebuie să fie fără limite, să îl acceptăm pe partener așa cum este, cu alte cuvinte îl supunem pe cel iubit să se urce în patul lui Procust. O carte despre dragoste așa cum nu ai mai citit până acum, așa este “Patul lui Procust”.

Orașul cu salcâmi – M. Sebastian

“Orașul cu salcâmi” îți va aduce aminte cu siguranță de prima dragoste din adolescență. Adriana și Gelu se iubesc pur și frumos, căci se află la început de drum. Iar prima dragoste va rămâne mereu o amintire plăcută, care îți trezește primii fiori ai vieții. Dar prima dragoste este atât de greu de păstrat, curiozitatea și întrebările fără răspuns de multe ori rămân nepotolite și negreșit iubirea pură se spulberă. O carte de dragoste care îți va face sufletul să zâmbească, dar să și suspine.

Cele mai bune cărți de dragoste din literatura universală

Pe aripile vântului – Margaret Mitchell

Această frumoasă poveste de dragoste va încânta multe femei, căci Margaret Mitchell surprinde foarte frumos puterea și grația unei femei. Scarlett se îndrăgostește nebunește de bărbatul inaccesibil și este iubită cu patos de Rhett, un superb tânăr ce-i seamănă identic la caracter și pe care Scarlett nu-l vede.

Maestrul și margareta – Mihail Bulgakov

Printre cele mai bune și ciudate cărți de dragoste, “Maestrul și Margareta” este o dragoste profundă, prin care omul aspiră să se mântuiască printr-o astfel de iubire. Romanul este structurat pe două planuri, cel al diavolului pe pământ înfățișat prin vrăjitorul Woland, care răscolește liniștea Moscovei și cel al lui Hristos, care se împrietenește cu călăul său, Ponțiu Pilat.

Maestrul, scriitorul  ratat și Margareta, constrânsă să se arunce într-o relație fără iubire, apoi direct în gura diavolului este drama deznădejdii sădită în om prin păcatul originar al lui Adam și al Evei. Pe celălalt plan, Hristos este răstignit și dragostea lui față de oameni este supusă răutății și perfidiei. La prima vedere am zice că nimic nu mai are sens, că totul se pierde, că răul învinge binele. Dar trebuie să vedem că suferința Maestrului și a Margaretei pe pământ le pregătesc iubirea în viața veșnică, căci acesta este și mesajul Bibliei, cel care suferă aici împreună cu Hristos și nu se lasă vrăjit de minciunile diavolești ale lui Woland (în roman) va câștiga viața eternă.

Dama cu camelii – Alexandre Dumas Fiul

Nicicând Parisul nu a fost mai romantic și mai sofisticat decât în romanul lui Alexandre Dumas Fiul, al secolului al XIX- lea. Armand Duval, uns cu toate alifiile, un tânăr fermecător, modest și cu studii înalte, pătrunde în viața aristocratică a Parisului. Se îndrăgostește de frumoasa Marguerite Gautier, o femeie întreținută, practic o prostituată de lux curtată în special de tinerii nobili, cunoscută ca dama cu camelii.

Inspirată din viața proprie romanul este o dramă de dragoste, care te va duce de la singurătate la trădare, te va trece prin agonia iubirii, dar din care sigur vei învăța atâtea lucruri.

Anna Karenina – Lev Tolstoi

Viața de familie și iubirea sunt foarte detaliat descrise în acest roman. Iubirea plină de vinovăție a Annei o face să conștientizeze păcatul de a-și fi înșelat soțul. Parcă toate problemele unui mariaj eșuat își găsesc răspunsul în spatele lipsei de comunicare și distanțare.

Un roman plin de suferință, în care dragostea neîmplinită și lipsită de afecțiune își găsește un sfârșit tragic, astfel autorul pare să fie deznădăjduit, lipsit de bucuria iubirii. O adevărată capodoperă a literaturii ruse, “Anna Karenina” este printre cărțile de dragoste ce trebuie citite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.