Clasificare obiectelor de cult intr-o biserica!

1236
Publicitate

obiecte de cultCand vine vorba despre obiectele de cult, cei mai multi crestini pot recunoaste cel putin 3 lucruri necesare pentru oficierea unei slujbe. De la cadelnita, la cruce, Evanghelie si la Sfantul Potir, oamenii cinstesc aceste obiecte in numele Lui Dumnezeu. 

In acest articol vom incerca sa clasificam obiectele de cult

Publicitate

1. Obiectele de cult din Altar. Acestea sunt cele mai importante lucruri, sunt manevrate de catre preoti cu scopul principal de a savarsi cele necesare pentru ca Duhul Sfant sa se coboare si sa transforme vinul si painea in Trupul si Sangele Domnului Iisus care s-a jertfit pentru noi. In altar exista o masa speciala, sfintita, de forma patrata. Poate fi realizata din lemn sau din piatra si intruchipeaza tronul maririi dumnezeiesti, precum si Sfantul Mormant. Pe Masa Sfanta trebuie sa se regaseasca Sfantul Antemis care este o panza de aproximativ 60 cm care se aseaza in mijloc, Sfanta Evanghelie, cartea care aduce “vestea ce buna” si care cuprinde cuvantul Domnuli Hristos. Chivotul se afla si el pe Sfanta Masa, spre rasarit si reprezinta o bisericuta in care se pastreaza Impartasanie. Chivotul reprezinta tronul Mantuitorului. Tot in Sfantul Altar exista sfesnice cu unul, doua, 3, 7 sau 12 brate pentru lumanari, o trusa speciala pentru Botez (care cuprinde Mirul care se foloseste in Taina Mirungerii), Crucea Rastignirii Mantuitorului. Crucea aceasta a Rastignirii este pozitionata langa Sfanta Masa in Altar si este realizata din lemn, asa cum a fost crucea pe care a fost rastignit Iisus. Crucea Rastignirii este usor inaltata pe un postament, iar in apropierea Pastelui, in Joia cea Mare se scoate din Altar.

In afara de aceste lucruri in Altar se mai gasesc cadelnita pentru tamaiere, Sfantul Epitaf cu Punerea Lui Iisus in mormant (care se scoate din Altar in Vinerea Patimilor inainte de Paste), cununiile pentru realizarea casatoriilor religioase, o tava de anafora.

2. Obiecte de cult de la Proscomidiar. 

Aici, la Proscomidiar se afla Vasele care se folosesc la slujba. Este vorba mai exact despre Paharul Sfant, Discul, Steluta, Lingurita si Lancea cu care se taie particelele. 

3. Obiecte de cult din naos

Si in naos exista mai multe obiecte religioase. Dintre acestea remarcam litierul pentru Slujba Litiei, un vas cu agheasma si miruitorul cu care la finalul slujbei preotul ii miruieste pe credinciosi. 

4. Obiecte de cult din pronaos

Pentru obiecte bisericesti la preturi accesibile accesati www.obiectebisericestidecult.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.