Coliva parastas 40 de zile

580
Publicitate

Dupa ce o persoana din familie trece la Domnul, rudele care raman au responsabilitatea morala de buni crestini de a face slujbe speciale de pomenire pentru sufletul raposatului. Aceste slujbe poarta denumirea de parastase. 

Slujba de parastas se organizeaza conform traditiei ortodoxe in mai multe momente: prima data la 3 zile dupa despartirea sufletului de trup, apoi la 9 zile (intruchipand faptul ca Hristos si-a dat duhul in ceasul al noualea) si la 40 de zile. Dupa 40 de zile, in majoritatea regiunilor din tara se mai savarsesc parastase la 3 luni, 6 luni, 9 luni si la un an de zile. 

Publicitate

Parastasul de 40 de zile

Aceasta slujba de pomenire a celui care nu mai este printre noi dar care isi continua viata in lumea nevazuta a sufletelor adormite, are o importanta deosebita. De ce? Pentru ca in a 40 zi de la despartirea de trup, sufletul se infatiseaza in fata Lui Dumnezeu pentru Judecaca Particulara. Asa ne invata Biseria, iar noi cei ce suntem crestin ordotocsi credem acest lucru desprins tocmai din invataturile crestine ale Sfintilor Parinti. 

Uneori se poate intampla ca aceasta slujba sa nu poata fi facuta chiar in a 40 zi de cat a trecut sufletul in lumea nevazuta (poate pentru ca pica intr-o zi din saptamana, familia nu are posibilitati sa se reuneasca in acea zi, preotul nu poate sluji chiar in acea zi sau din alte motive). Cum se procedeaza in aceasta situatie?

Preotii si Sfintii Parinti in invataturile crestine ne indeamna ca in aceste situatii sa facem slujba de parastas inainte cu putin timp de 40 de zile, si nu dupa. Asta pentru ca sufletul celui raposat sa poata sa se infatiseze inaintea Domnului avand alaturi jertfa noastra, milostenia noastra, rugaciunile pe care le inaltam catre cel Atotputernic.

Coliva parastas 40 de zile

Conform obiceiurilor si dognei crestine la parastasul de 40 de zile exista mai multe lucruri de care cei apropiati trebuie sa tina seama. In primul rand, coliva de parastas nu trebuie sa lipseasca de la aceasta slujba. Preotul o sfinteste si toti cei prezenti canta Vesnica Pomenire, Vesnica lui pomenire. Acum este momentul cand farfuria sau platoul cu coliva se ia in mana si se ridica de pe masa. Uneori preotul face acest lucru. Coliva se leagana de sus in jos ca simbol al nemuririi sufletului si al invierii trupului la a Doua Venire a Domnului Iisus. 

Daca urmeaza sa faceti o slujba de pomenire si aveti nevoie de coliva pentru parastas de 40 de zile, ne puteti contacta pentru detalii suplimentare si pentru comenzi la numarul de telefon 0723091061. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.