Cum alegi cea mai potrivită ață de brodat?

410
Publicitate

ata cusut brodat

Publicitate

Ața de brodat poate fi foarte ușor confundată cu ața de cusut normală. Firul este un tip de ață, ce se utilizează în mod similar cu ața pentru cusut.

O mașină de cusut funcționează doar cu ajutorul papiotelor de ață. Fără ele, mașina de cusut ar fi total inutilă. Indiferent de tipul de mașină despre care vorbim (de surfilat, de cusut, de brodat sau de uz casnic) fiecare dintre acestea are nevoie de o ață pentru a putea funcționa.

Așa este și în cazul mașinii de brodat. Ea are nevoie de ață pentru brodat, ca proiectele să poată fi îndeplinite cu succes. Există diferite tipuri de ață de brodat, fiecare îndeplinind anumite cerințe.

Indiferent de materialul din care ața de brodat este realizată, ea are rolul de a duce la bun sfârșit toate proiectele de suflet. A utiliza ața de brodat pentru o cusătură normală, nu va reprezenta nici un fel de problemă.

Însă, ața de brodat are specialitatea ei, iar croitorii vor aduce argumente importante în această direcție. O simplă ață de cusut  nu va oferi aceeași valoare și delicatețe unei broderii fine, așa cum o va face ața de brodat.

Ce este ața de brodat?

Ața de brodat se folosește pentru proiectele de broderie, pentru a oferi articolelor vestimentare un aspect aparte, cu amprenta deținătorului pe ele. Ața de brodat diferă de ața normală de cusut.

Ața de broderie nu este realizată strict din bumbac, ci există mai multe materiale din care poate fi confecționată, pentru diferite tehnici de broderie. În funcție de material, fiecare model de ață împarte se va utiliza pentru diferite tipuri de țesături și cusături.

Sunt atât de multe tipuri de cusături pentru proiectele de broderie, încât nici nu îți dai seama. Poate părea ceva simplu, însă în realitate se ascunde știința artei brodatului. Printre cele mai întâlnite cusături se numără satinul și tatamiul.

Acest tip de cusătură este denumit și broderie plină. Adesea se folosește pentru acoperirea unor zone mari. Tatami umple tot spațiul dintre cusături, spre deosebire de satin, care se realizează de la o margine a conturului la alta.

Acul va merge doar într-o direcție, la un unghi de 45 de grade sau altele. Alte tipuri de cusături sunt:

  • Corn;
  • Brick;
  • Zig-zag, etc.

 

Broderiile 3D vor avea nevoie de tehnici diferite, ce pot prezenta grafica în relief. Se poate realiza și cu ajutorul unei spume, fiind cea mai practicată variantă.

Cum alegi cea mai bună ață de broderie?

La fel cum mașinile de tuns sunt necesare pentru realizarea frizurilor perfecte, la fel se va întâmpla și în cazul mașinii de brodat. Fără ața perfectă, nici un fel de proiect nu va putea fi realizat, ața de brodat fiind elementul principal.

Ața va veni în diferite grosimi și greutăți. Dacă vei utiliza un fir mai gros, cusăturile vor fi mult mai vizibile, iar țesăturile mai groase vor avea nevoie de un tip de ață ce are o densitate mai mare.

Mașina de cusut va fi setată în funcție de grosimea aței cu care lucrezi. Ochiul acului trebuie să fie suficient de mare pentru ca ața să încapă ușor prin acesta. Atunci când ai de ales ața de cusut, potrivită proiectului tău, este foarte important să se stabilească atât culoarea, cât și tipul de țesătură ce urmează să fie utilizat.

În cazul materialelor textile cu imprimeu, ața trebuie să fie aleasă în funcție de nuanța de bază a  articolului vestimentar. Unii se mai orientează și după culoarea dominantă pentru a alege ața de brodat perfectă pentru efect.

Cel mai bine este să rămâi în utilizarea culorilor ce se potrivesc cu fundalul. Niciodată nu vei da greș cu această tehnică. Iar în funcție de cât de rezistentă vrei să fie broderia, materialul din care este realizată ața, va juca cel mai important rol:

  • Bumbac;
  • Vâscoză;
  • Poliester;
  • Metal;
  • Transparentă.

Cât de rezistentă trebuie să fie ața pentru brodat?

Ața pentru brodat trebuie să fie foarte rezistentă. Astfel de proiecte nu vor dura la fel de mult dacă materialul utilizat se deteriorează foarte repede, la diferiți factori externi. Ruperea aței în timpul brodării reprezintă principala cauză a unor proiecte eșuate sau întârziate.

Cauzele pot fi legate de calitatea aței. Din dorința de a salva cât mai mulți bani, tindem să alegem materiale de producție mai ieftine, de o calitate medie sau chiar joasă. Însă, ne punem bețe în roate singuri.

O ață de calitate slabă se va rupe foarte ușor, des, afectând timpul de execuție. Ceea ce nu multă lume știe, o ață de calitate proastă poate produce și pagube mai importante.

Însă, uneori se întâmplă ca și cu ața de calitate asemenea fenomene încă să-și aibă locul. Cauzele ruperii aței de brodat sunt:

  • Acul este mult prea subțire;
  • Acul este defect;
  • Acul este pus incorect;
  • Există zgârieturi pe suprafața traseului aței.

Indiferent de cauză, în procesul alegerii aței de brodat nu trebuie să se aleagă cea mai necalitativă, deoarece vei întâmpina mai multe probleme. Ața de brodat trebuie să fie de o calitate înaltă, pentru a nu se rupe, dar nici distruge în timp, după ce proiectul a fost predat fericitului posesor.

Tipuri de ață de cusut și brodat

Există diferite tipuri de ață de cusut și de brodat, fiecare folosită pentru anumite tipuri de cusături:

  • Ața de brodat transparentă – se folosește pentru cusăturile invizibile, unde necesită prinderea accesoriilor, pe materiale subțiri; nu se înnoadă ușor;
  • Ața de brodat din vâscoză – se utilizează pentru broderiile așa zise „de lux”, care au un aspect impecabil, ce intră în contact direct cu pielea; este un material non-iritant;
  • Ața de brodat metalică – se utilizează cel mai des pentru hainele bisericești;
  • Ața de brodat din poliester – se utilizează pentru mai multe tipuri de broderii, fiind foarte rezistentă la temperaturi crescute;
  • Ața de brodat din rayon – pentru hainele ce vin în contact cu pielea; nu rezistă la decoloranți;
  • Ața de brodat din bumbac – se utilizează pentru broderiile ce au un aspect mat;
  • Ața de brodat din mătase – utilizată pentru țesăturile mai grele, precum sunt hainele din sport;
  • Ața fosforescentă – se încarcă la lumină naturală, dar și artificială.

Așadar, alegerea aței de broderii trebuie să fie în funcție de material și de proiectul care urmează să fie realizat. Însă, și mașina contează. În cele mai multe cazuri, va fi nevoie de o mașinărie de brodat industrială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.