Cum ar trebui sa arate relatia dintre client si avocat?

355
Publicitate

Relatia dintre client si avocat trebuie sa fie intotdeauna una de incredere, pentru a imbunatati comunicarea dintre parti. Sa ne amintim, de asemenea, ca este protejat de asa-numitul secret profesional.

Au fost multe ocazii in care s-a mentionat ca relatia dintre client si avocat trebuie sa fie de incredere, clientul trebuie sa aiba incredere deplina in profesionistul sau, pentru ca altfel intregul proces ar fi impiedicat de indoielile constante si avocatul nu si-ar putea dezvolta activitatea in cel mai bun mod posibil, apararea la maximum a intereselor clientului .

Publicitate

Tocmai acea incredere reciproca care trebuie sa existe poate fi luata in considerare pe baza asa-numitului secret profesional, un aspect foarte important in relatie.

Din punct de vedere legal, o putem gasi reflectata in legea Puterii Judecatoresti. „Avocatii trebuie sa tina secrete toate faptele sau stirile despre care stiu din cauza oricareia dintre modalitatile de performanta lor profesionala, neputand fi obligati sa depuna marturie despre ele.”

In acest fel, clientului i se garanteaza astfel dreptul la viata privata, iar la nivelul dreptului penal i se garanteaza chiar dreptul de a nu depune marturie impotriva sa si de a nu pleda vinovat, recunoscut din Legea Urmaririi penale. Drept care este intarit si de recunoasterea faptului ca detinutii si avocatii se pot intruni in mod rezervat, fara posibilitatea de a capta imagini sau sunetul respectivei intalniri.

Dupa cum putem vedea, secretul profesional are o importanta capitala in relatia dintre client si avocat, dar nu putem sa nu ne intrebam daca este sau nu un drept nelimitat, daca putem considera ca acest drept cedeaza la un moment dat sau daca, dimpotriva, avocatul nu este niciodata obligat sa raporteze cu privire la intentiile penale viitoare ale oricaruia dintre clientii sai.

De exemplu, sa dam un exemplu foarte drastic. Imaginati-va ca un client se intalneste cu avocatul sau pentru a se sfatui cu privire la posibilele consecinte penale ale incetarii vietii iubitului sotiei sale. La acea intalnire, avocatul ia act de vointa puternica a clientului de a savarsi aceasta fapta penala si, desi incearca sa-l descurajeze de la acest scop, in cele din urma nu reuseste sa faca acest lucru.

Avocatul va fi obligat sa notifice politia cu privire la planurile clientului sau?

Din punct de vedere moral sau etic, poate fi clar ca avocatul trebuie sa impiedice clientul sau sa ia viata unei alte persoane si este clar ca binele legal care trebuie protejat (viata iubitului sotiei), este superior binelui legal care ar fi lezat prin dezvaluirea catre autoritati a marturisirii clientului.

La aceasta dilema se poate raspunde din Codul penal, care incrimineaza omiterea obligatiei de a preveni savarsirea oricarei infractiuni care afecteaza persoane in viata, integritatea sau sanatatea, libertatea sau libertatea sexuala, fie prin interventia proprie, fie prin intermediul autoritatilor sau agentilor corespunzatori.

Prin urmare, nu mai este o simpla evaluare morala sau etica, ci este o datorie legala care afecteaza pe oricine are vestea comiterii iminente a unei infractiuni de acest tip, indiferent daca este avocatul viitorului autor al acesteia.

Situatii in care avem nevoie de un avocat de drept civil

Aici rezumam cateva circumstante personale in care interventia unui avocat specializat in drept civil este adecvata.

In primul rand, avocatii civili se ocupa de regularizarea dreptului persoanei. De exemplu, capacitatea juridica. Exista situatii neplacute, cum ar fi risipa (cheltuiala excesiva) a unei rude, care necesita incapacitatea judiciara a persoanei afectate. In cadrul acestui bloc este, de asemenea, incadrat dreptul la onoare, intimitate si imagine de sine.

 Cauti un bun avocat care sa te reprezinte ? Noi luptam pentru drepturile tale  si suntem tot timpul gata sa iti venim in ajutor.

 

O alta specialitate a civilistilor este redactarea si revizuirea contractelor care servesc la schimbul de bunuri si servicii. Acordurile geniale protejeaza contractantii de neintelegerile viitoare. Exemple de contracte civile sunt inchirierea sau vanzarea.

Exista o alta parte a dreptului civil care se refera la bunurile personale. Baza este dreptul proprietatii si legea ipotecii. In acest sens, nu putem uita ca multe banci comit practici abuzive in sectorul imobiliar care, fara indoiala, necesita participarea celui mai bun avocat.

Pe de alta parte, dreptul familiei care este cel mai practicat este cel care rezolva problemele familiale, cum ar fi, de exemplu, crizele maritale si aspectele economice care decurg din acestea.

Specialistii in mostenire se ocupa de problema mostenirii sau care devine succesorul drepturilor si obligatiilor defunctului.

Legislatia privind protectia consumatorilor protejeaza si apara consumatorii si utilizatorii. Este foarte tipic sa se aplice acest drept contractelor incheiate cu asiguratorul. Cand, din pacate, suferiti un accident, este extrem de complex sa interpretati clauzele.

In cele din urma, avocatii de drept civil sunt, de asemenea, responsabili de apararea persoanelor cufundate intr-un proces civil. Aici este obligatorie, cu exceptii, angajarea unui avocat calificat si reprezentarea in instanta de catre  un avocat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.