Cum devii administrator de bloc

2168
Publicitate

Cursurile necesare pentru a deveni administrator

Nu oricine poate exercita functia de administrator de bloc, aceasta fiind o functie de raspundere juridica si ca atare este necesara absolvirea unor cursuri inainte de a putea candida pentru post.

Publicitate

Faptul ca meseria de administrator este una fara ore fixe si fara limita de varsta atrage la cursuri persoane dintre cele mai diverse. In realitate trebuie luat in calcul faptul ca asociatiile de locatari prefera sa evite colaborarea cu administratori prea tineri pe motiv ca acestia nu inspira incredere.

Costul unui curs pentru administratori este de aproximativ 300 de lei de persoana si se organizeaza de catre diverse asociatii abilitate in functie de fiecare judet in parte. Atestarea se obtine relativ rapid, cursurile durand in general intre 2 si 4 saptamani.

Cursul este absolut obligatoriu, administratorii neputand fi numiti in functie in lipsa acesteia indiferent daca au cunostinte de specialitate sau au lucrat in domenii de contabilitate.

Conform legislatiei in vigoare se pot angaja persoane pentru administrare blocuri doar in conditiile in care acestia detin atestatul ce demonstreaza absolvirea cursului de specialitate si a examenului de la finalul acestuia. Administratorii de blocuri trebuie sa indeplineasca o serie de conditii stricte.

Chiar daca in mod legal o asociatii de locatari e reprezentata din punct de vedere juridic numai de presedintele acesteia, iar administratorii sunt simpli angajati salariati, acestia sunt supusi unei serii de conditii aspre si au raspundere mai mare decat isi inchipuie cele mai multe persoane care se prezinta pentru cursuri.

La semnarea declaratiei pe propria raspundere necesara pentru a fi numit pe post de administrator se confirma faptul ca persoana in cauza indeplineste conditiile prevazute de lege. Semnarea acestui act are implicatii majore si ii pune pe cei ce exercita functia de administrator intr-o pozitie de raspundere penala.

Pentru a putea fi administrator, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

Capacitatea juridica – Conditia capacitatii juridice se refera la obtinerea atestatului despre care s-a discutat mai sus. Persoanele care nu se afla in pozitia de a isi asuma anumite obligatii si nu pot incheia acte juridice proprii nu pot fi admise in functia de administrator bloc iar persoanele care au fost numite in aceasta functie inainte ca legislatia in vigoare sa fie aprobata risca sa se loveasca de situatia in care actele intocmite sunt declarate absolut nule.

Onorabilitatea – Nu poate prelua functia de administrator bloc o persoana care a fost condamnata pentru un numar de infractiuni prevazute de Legea 31/1990. Printre acestea se numara dar nu se limiteaza la abuz de incredere, fals si uz de fals, frauda in gestiuni, delapidare, luare de mita, dare de mita, inselaciune sau marturie mincinoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.