Cum ingineria aerospațială îmbunătățește viața pe Pământ

204
Publicitate

De la noile observații astronomice până la realizările unor misiuni revoluționare, există o dezvoltare impresionantă în domeniul ingineriei aerospațială numai în ultimii câțiva ani. Dezvoltare care se bazează pe sisteme embedded și dezvoltare software

Observarea Pământului se concentrează în principal pe utilizarea sateliților. Ea joacă un rol crucial în observarea și măsurarea datelor de mediu, meteorologice și legate de schimbările climatice care ar putea îmbunătăți viața pe Pământ.

Publicitate

Explorarea spațială a parcurs un drum lung de la lansarea primului satelit artificial, Sputnik 1, în 1957. Fiecare nouă navă spațială, misiune și invenție ne-a împins înțelegerea asupra universului și ne-a condus mai departe în necunoscut. 

Cum îmbunătățește observarea pământului viața pe pământ?

Schimbarea climatică

Datele de observare a Pământului pot juca un rol în monitorizarea calității aerului și a apei, precum și în măsurarea concentrațiilor de gaze cu efect de seră. Aceste date oferă informații cheie pentru managementul calității aerului și pentru urmărirea emisiilor. Monitorizează și ajută la înțelegerea efectelor schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea nivelului mării, modificările tiparelor de precipitații și retragerea ghețarilor. Aceste informații pot fi folosite pentru a informa politicile globale și planificarea unor obiective menite să reducă impactul schimbărilor climatice și să protejeze comunitățile de efectele acesteia.

Reducerea riscurilor de dezastre naturale

Datele de la senzorii radar și infraroșu de pe sateliți pot oferi informații detaliate care ajută la anticiparea dezastrelor naturale. Evenimentele meteorologice severe, erupțiile vulcanice și eroziunea de coastă reprezintă o mare amenințare pentru comunități. Suntem capabili să anticipăm impactul lor asupra populațiilor umane și a infrastructurii datorită sateliților de observare aflați în orbita Pământului. Avertizarea timpurie a posibilelor dezastre este esențială pentru gestionarea situației.

Energie regenerabila

Ferme de vant

Sateliții de observare a Pământului adună date despre pattern-urile vântului și  despre alți factori meteorologici care pot fi utilizați pentru a ajuta la îmbunătățirea eficienței și eficacității generării de energie eoliană. Acești sateliți sunt echipați cu o gamă largă de instrumente, cum ar fi lidar, radar și dispersoare, care măsoară viteza vântului, direcția și alți parametri cheie la diferite altitudini.

Acest lucru poate îmbunătăți performanța parcurilor eoliene existente prin optimizarea amplasamentelor de turbine eoliene pe sol. Dezvoltatorii de parcuri eoliene pot, de exemplu, să identifice zonele cu potențial eolian ridicat utilizând date oferite de satelit. În plus, datele pot prezice modul în care pattern-urile vântului se vor schimba în viitor, ceea ce este deosebit de util pentru planificarea pe termen lung și deciziile de investiții în sectorul energiei eoliene.

Energie solara

Energia solară bazată pe spațiu (SBSP) este un concept care implică utilizarea sateliților în spațiu pentru a colecta energia solară și apoi a o transmite înapoi pe Pământ. Colectarea energiei ar fi mult mai potentă cu ajutorul unui satelit poziționat în spațiu unde soarele strălucește tot timpul și nu există noapte sau nori. Energia generată de panourile solare va fi convertită în energie cu microunde sau laser și apoi transmisă către o stație de recepție de pe Pământ, unde ar fi transformată înapoi în energie electrică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.