Cum îți dai seama dacă memoria RAM a calculatorului este defectă?

111
Publicitate

Memoria RAM (Random Access Memory) este unul dintre cele mai esențiale componente ale unui calculator. Funcționând ca o zonă temporară de stocare pentru datele pe care procesorul le folosește activ, o memorie RAM defectă sau insuficientă poate cauza o serie de probleme, de la încetinirea performanței până la erori de sistem. Dar cum îți dai seama dacă memoria RAM a calculatorului tău este defectă? Haideți să aflam împreună.

Publicitate

1. Simptome ale unei memorii RAM defecte

 • Calculatorul se misca greu: Dacă calculatorul tău devine brusc lent sau începe să se blocheze frecvent, poate fi un semn al unei memorii RAM defecte.
 • Erori la pornire: Mesaje de eroare la pornirea calculatorului sau restarturile neașteptate pot indica o problemă cu memoria RAM.
 • Ecran albastru al morții (BSOD): Deși BSOD poate fi cauzat de mai mulți factori, o memorie RAM defectă este una dintre cauzele comune.
 • Erori in programe sau jocuri: Dacă programele se închid brusc sau apar erori inexplicabile, memoria RAM poate fi de vină.

2. Cum să testezi memoria RAM

 • Utilizează Windows Memory Diagnostic: Windows vine cu un instrument încorporat numit Windows Memory Diagnostic care poate fi folosit pentru a verifica memoria RAM. Pentru a-l rula, scrie “Windows Memory Diagnostic” în bara de căutare și urmează instrucțiunile.
 • MemTest86: Este un instrument gratuit și popular care verifică memoria RAM pentru erori. Descarcă-l, creează un USB bootabil și repornește calculatorul pentru a rula testul.

Dacă aceste teste indică o problemă cu memoria RAM, este timpul să apelezi la un specialist precum OnLaptop – Service calculatoare care este este echipat cu instrumente și o echipa de tehnicieni ce detin cunoștințe specializate pentru a diagnostica și rezolva aceste probleme. Dacă te afli în București, Sectorul 2, OnLaptop – Service Calculatoare si laptopuri, oferă servicii profesionale de reparații pentru calculatoare si laptop-uri, având experiență vastă în diagnosticarea și înlocuirea memoriei RAM defecte.

3. Soluții pentru o memorie RAM defectă

 • Curățarea sloturilor de memorie: Praful și murdăria pot cauza probleme. Opriți calculatorul, deschideți carcasa și folosiți aer comprimat sau alcool izopropilic pentru a curăța sloturile de memorie.
 • Înlocuirea modulelor de memorie: Dacă ai mai multe module de memorie RAM, încearcă să le scoți pe rând pentru a determina care este defect. Dacă identifici un modul defect, înlocuiește-l. Partea buna este ca la OnLaptop – Service Calculatoare gaseti pe stoc memorii RAM pentru calculator sau laptop incepand cu DDR3 pana la DDR5!
 • Actualizarea BIOS-ului: Uneori, actualizarea BIOS-ului poate rezolva problemele de compatibilitate cu memoria RAM.

Dacă niciuna dintre aceste soluții nu funcționează, este esențial să contactezi un Service de calculatoare pentru a beneficia de expertiza unui specialist în Reparatii Calculatoare.

4. Prevenirea problemelor cu memoria RAM

 • Evită supraîncălzirea: Asigură-te că sistemul tău este bine ventilat. O temperatură ridicată poate deteriora componentele, inclusiv memoria RAM.
 • Folosește un stabilizator de tensiune (UPS): Variațiile de tensiune pot cauza daune hardware-ului. Un stabilizator de tensiune precum un UPS poate preveni aceste probleme.

În concluzie, memoria RAM este esențială pentru funcționarea optimă a calculatorului tău. La primele semne de probleme, este crucial să acționezi rapid pentru a evita daune suplimentare. Dacă te confrunți cu această problemă, nu ezita să contactezi un Service pentru reparatii calculatoare de încredere, cum ar fi OnLaptop, pentru a beneficia de servicii profesionale și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.