Cum ne pregătim pentru examenele naționale? Sfaturi practice și rolul ședințelor de meditații matematică și limba română!

272

Examenele de la final de ciclu de învățământ constituie o punte de încercare pentru absolvenți, cât, mai cu seamă, pentru părinții acestuia.

În momentul de față, metodologia de admitere la liceu prevede, pentru absolvenții claselor a VIII-a, că media obținută la Evaluarea Națională contează în proporție de 80%, comparativ cu media claselor V-VIII, 20%.

Potrivit adevarul.ro, admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul profesional de stat pentru anul şcolar 2017-2018 se desfășoară în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul profesional de stat, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naționale şi cercetării ştiinţifice nr. 5068/2016.  Asadar, cele două probe care compun evaluarea de la încheierea gimnaziului contează enorm în ”economia” admiterii la liceu. Acest aspect a produs, în mod inevitabil, o creștere a nevoii de a urma ore de meditații matematică sau de meditații limba română.

Potrivit sursei anterior citate, admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul profesional dual pentru anul şcolar 2017-2018 se desfășoară în conformitate cu Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul profesional dual pentru calificări profesionale de nivel 3, conform Cadrului național al calificărilor, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naționale nr. 3556/2017.

Creșterea ponderea mediei de la examenul de final de ciclu gimnazial pune o presiune suplimentară pe ”umerii” viitorilor absolvenți de clasa a VIII-a. Dacă până nu demult, media claselor V-VIII și media obținută la Evaluarea Națională contau în egală măsură, în ultimii doi ani, lucrurile s-au modificat radical.

În ceea ce privește examenul de bacalaureat, acesta a suferit numeroase transformări în ultimii ani, actualmente, evaluarea scrisă susținându-se doar la trei probe: limba si literature română, proba obligatorie din specialitatea profilului și proba la alegere din aria curriculară. În plus, liceeni susțin și trei probe orale, notate prin calificative, care nu se iau în calcul la media finală. Ele vizează competențele de comunicare în limba română, competențele de comunicare într-o limbă străină  și competențele digitale.

Mai mult, 80% dintre universitățile din România iau în calcul media finală de la examenul ”maturității” în stabilirea mediei de admitere la ciclul de studii universitare de licență.

 

Sfaturi pentru pregătirea temeinică a examenelor

Întrucât examenele finale au devenit foarte importante pentru viitorul tinerilor, pregătirea temeinică, din timp, constituie cheia succesului într-o bătălie acerbă pentru un loc la un liceu sau la o universitate de top.

Iată care sunt cele mai importante trucuri pentru a lua note cât mai mari, dar si pentru a învâța fără stress:

  1. Începe să înveți chiar de la debutul anului

Atât în cazul Evaluării Naționale, cât și în cazul Bacalaureatului, material prevăzută în programa pentru examen este destul de stufoasă. De cele mai multe ori, elevii au tendința de a se apuca de recapitulat în ultima lună, bazându-se pe faptul că au învâțat în decursul anilor. Psihologii și specialiștii în educație atrag, însă, atenția, că aceasta nu este cea mai bună soluție. Dincolo de faptul că produse mult stress, metoda învățării în ultima clipă nu asigură asimilarea pe termen lung a informațiilor. Prin urmare, parcurgerea materiei încă de la începutul anului școlar permite o aprofundare constantă și o însușire echilibrată a tuturor noțiunilor. Elevii sunt sfătuiți să studieze punct cu punct fiecare capitol al programei și să revină, din când în când, asupra noțiunilor care le creează probleme. La matematică, întelegerea conceptelor se realizeaza prin lucrul sistematic al unui volum mare de exercitii și probleme. La nevoie, se poate apela la ore suplimentare de meditații matematică sau meditații limba română. În cadrul acestora, profesorul va face o recapitulare și completare a tuturor temelor prevăzute în programa de examen.

 

  1. Poartă o discuție cu părinții tăi

Examenul însemnă un stress suplimentar, indiferent de cât de bine ești pregătit. Cu cât miza este mai important, cu atât emoțiile sunt mai mari, iar teama de eșec mai pătrunzătoare. De aceea, psihologii ne sfătuiesc să ne destindem, pentru a mai elibera o parte din tensiunea acumulată și pentru a duce la bun sfârșit povara susținerii unui examen atât de important pentru viitorul tău. Așadar, nu strică o discuție cu părinții, care vor împărtăși din propria lor experiență.

Emoțiile sunt omniprezente la toate categoriile de vârstă indiferent de experiență sau de testări sau competiții prin care trecem. Dar reușita depinde, în mare măsură, de o bună gestiune a trăirilor, alături de o pregătire corespunzătoare la fiecare disciplină de examen.

 

  1. Mișcarea în aer liber

Alături de temele pentru școală și orele de meditații matematică și meditații la limba română, sportul și mișcarea în aer liber sunt ”îngredientele” de succes la examen și ale unei minți sănătoase. Asadar, fă cel sport cel puțin de 3 ori pe săptămână timp de 30 min-1 oră și te vei simți revigorat și pregătit să continui ”lupta” pentru a obține notele dorite la Evaluarea Națională sau la Bacalaureat.

 

Avem nevoie de ședințe de meditații la matematică sau meditații la limba română?

Răspunsul la această întrebare depinde strict de concepția părinților și de modul în care copiii lor aleg să se pregătească. În condițiile în care elevul învață constant, obținerea notei dorite la final de clasa a VIII-a sau de liceu nu ar trebui să constituie o reală problemă.

Cu toate acestea, orele de meditații matematică sau meditații limba română sunt concepute pentru a oferi elevilor posibilitatea consolidării achizitiilor și studiului aprofundat. Adeseori, lipsa de timp de la orele de curs își pune amprenta asupra calității educației, elevul fiind privat de acele ore destinate studiului aprofundat. Prin urmare, ședințele de meditații matematică și meditații limba română sunt binevenite pentru tinerii perseverenți, dar și pentru cei cu probleme de învățare.

matematica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.