Cum se folosește un micrometru de interior?

393
Publicitate

Micrometrele sunt uneltele de măsurare. Acestea sunt esențiale, mai ales în cazul inginerilor, a mecanicilor și a lucrătorilor de meserii tehnice, unde precizia este obligatorie.

Publicitate

Micrometrele permit meseriașilor să realizeze măsurători extrem de fine. Printre tipurile de micrometre folosite se numără și micrometrul de interior.

Față de instrumentele alternative, micrometrele de interior pot măsura atât în sistemul imperial, cât și cel metric. Folosirea micrometrului de interior necesită instruire.

Câte tipuri de micrometre există?

Pe piață există diferite tipuri de micrometre, fiecare folosit pentru un anumit tip de măsurare. Micrometrele de interior sunt o alternativă a micrometrelor de exterior. Acesta poate fi utilizat strict în anumite scenarii.

Tipuri de micrometre:

  1. Micrometrul de exterior – cel mai frecvent utilizat; măsoară dimensiunile externe, precum diametrul exterior al unui obiect;
  2. Micrometrul de interior – o alternativă a micrometrului de exterior; cu acesta se măsoară diametrul unei găuri sau al unui cilindru înfundat; există 2 tipuri de micrometre interioare:
  • Micrometre interioare tubulare;
  • Micrometre interioare cu tijă.
  1.  Micrometru de adâncime – măsoară adâncimile găurilor, a fantelor și a treptelor;
  2. Micrometre de tip calibru – prezintă fălci ce vor fi introduse în obiectul ce urmează să fie măsurat;

Înainte de a învăța cum se poate utiliza și citi un micrometru, este important să cunoaștem componentele sale:

  1.     Fețele de măsurare

Obiectele ce urmează să fie măsurate vor fi poziționate între fețele de măsurare, nicovală și axul. Fața de măsurare staționară împotriva căruia sunt ținute piesele se numește anvil. Obiectul intră în contact cu axul.

Măsurarea mobilă a uneltei este realizată cu ajutorul fișei filetate. Fusul va prelungi degetarul. Pe măsură ce degetarul este rotit de către operator, fusul va împinge piesa spre direcția nicovalei. Fusul va ține strâns obiectul în nicovală, în timp ce se realizează citirea.

  1.     Degetar

Degetarul este de fapt acea parte rotativă a mânerului. Răsucirea sa va deschide fălcile uneltei. Acțiunea va ajuta la citirea intervalelor interioare. Se va putea extinde o tijă pentru citirea intervalelor exterioare de adâncime.

  1.     Piulița de blocare

Piulița de blocare va fixa axul și va păstra măsurătoarea. Micrometrul se poate retrage de pe obiect înaintea citirii. Alte micrometre pot avea o pârghie de blocare.

Care sunt avantajele micrometrelor de interior?

Micrometrele interioare sunt instrumente de mare precizie, care necesită instruire înainte de a fi utilizate de către un operator. Însă, odată ce persoana a învățat să citească și să folosească o astfel de unealtă, atunci ea se va bucura de avantajele folosirii unui micrometru:

  1. Măsurătorile sunt precise – micrometrele interioare sunt printre cele mai precise scule de măsurare; cele digitale vor fi și mai rapide;
  2. Durabilitatea – micrometrele sunt instrumente de măsurare foarte rezistente dacă sunt întreținute conform; durata lor de viață este relativ lungă; poate măsura diferite diametre interioare a diferitelor obiecte dintr-un mediu de lucru;
  3. Rentabilitatea – nu îți va părea rău că ai achiziționat un micrometru de interior; niciodată nu te va dezamăgi măsurătoarea realizată cu acest instrument; mai mult decât atât, nu oricine știe să-l utilizeze la adevărata lui valoare;

Cum se folosește un micrometru?

După cum am specificat și în rândurile anterioare, micrometrele trebuie să fie utilizate doar în urma asimilării unor cunoștințe importante. Operatorul trebuie să știe cum să-l folosească și citească înainte de a-l utiliza.

Așadar, familiarizează-te cu anatomia micrometrului de interior. Unele componente se vor putea mișca, în timp ce altele sunt strict staționare. Înainte de a realiza măsurătoarea propriu-zisă, nicovala și axul trebuie curățate pentru o precizie cât mai mare.

Peste această parte nu se poate sări, deoarece riști să ai niște erori. Obiectul ce urmează să fie măsurat poate fi ținut în mâna stângă, în timp ce este așezat pe nicovală. Navala rezistă la o presiune mai mare decât axul. Totul se datorează faptului că nu este o parte mobilă a micrometrului.

Instrucțiuni de utilizare a micrometrului de interior

Micrometrul va fi ținut în mâna dreaptă, în timp ce cadrul se va sprijini în palmă. Cadrul poate să fie fixat, astfel încât ambele mâini să fie libere în timpul procesului de măsurare. Clichetul va fi rotit invers acelor de ceas.

Punctul zero de pe grătar trebuie să se afle în dreptul manșonului. Continuă să-l răsucești până când axul se află pe obiect. Este nevoie de suficientă forță. Oprește procesul după trei click-uri ale degetarului.

Piulița de blocare poate fi pusă, în timp ce obiectul este ținut de către micrometru. Obiectul poate fi scos cu atenție, însă este necesară verificarea arborelui și a nicovalei pentru a te asigura că nu este zgâriat.

Cea mai mică zgârietură poate afecta precizia măsurării. Măsurarea poate fi notată pe scara primară și pe cea secundară înainte ca axul să fie deblocat.

Micrometrul poate fi utilizat de către mașiniști, profesioniști în motoare, producători, fiind o necesitate pentru activitățile desfășurate de-a lungul unei zile de lucru. Micrometrul este un dispozitiv ideal de măsurat.

Este nevoie ca acesta să fie foarte bine calibrat. Chiar dacă pare imposibil de citit, măsurarea realizată cu ajutorul micrometrului va deveni o parte importantă din setul tău de lucru.

Acest aparat nu a apărut acum 2 sau 3 ani. Micrometrele au evoluat de-a lungul a 150 de ani. Așa au apărut și micrometrele de interior. Alte obiecte de măsurare:

  • Rigla gradată;
  • Șublerul de exterior/interior/adâncime;
  • Șublerul de trasare.

Micrometrele de interior cu fălci vor avea un tambur gradat, iar piulița este solidară cu cilindrul și fixă cu falca. Va fi nevoie de o mișcare de rotație cu ajutorul părții de limitare a forței. Falca mobilă se va deplasa linear.

Indicațiile vor fi inverse față de cele ale unui micrometru de exterior. Domeniul de măsurare este de 5 – 30 mm. Mai există un tip de micrometru de interior, cel de tip vergea. După cum spune și numele are formă de vergea terminată cu 2 capete de măsurare.

Acestea sunt semisferice. Tamburul se rotește, iar capetele de măsurare se vor îndepărta sau se vor apropia, totul în funcție de sensul de rotație abordat. Un capăt este fix de micrometru, iar celălalt se va demonta.

Micrometrul trebuie introdus în interiorul obiectului, iar prin rotirea tamburului, capetele de măsurat vor intra în contact cu pereții pieselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.