De la dictionare pe piatra la dictionarele online – 4000 de ani de istorie

246

Notiunea de dictionar este una cu care ne familiarizam devreme, incepand cu primii ani de scoala si continua sa ne foloseasca pe tot parcursul vietii. Dictionarul este indispensabil pentru cei care doresc sa invete o limba straina, dar si pentru cei care doresc sa isi imbogateasca vocabularul in limba materna. Prin intermediul dictionarelor limba se transmite aproape nemodificata de la generatie la generatie iar modificarile care apar pot fi documentate cu usurinta.

Primul dictionar – tableta din piatra cu litere cuneiforme

Primul dictionar descoperit se prezenta sub forma de tablete scrise bilingv, in sumeriana si akkadiana si consistau dintr-o lista de cuvinte. Acest dictionar a fost descoperit in Siria si este datat undeva in 2300 i.e.n.

Primul dictionar mono-lingvistic a fost descoperit in secolul 3 i.e. n si este un dictionar chinezesc. Din acest punct dictionarele au inceput sa evolueze odata cu limba scrisa, devenind o parte integrata a identitatii lingvistice a unui popor. Spre exemplu, unul dintre cele mai voluminoase dictionare timpurii este dictionarul sanscrit, denumit Amarakosa ce continea in jur de 10.000 de cuvinte. Prin comparatie, DOOM (Dictionar ortografic, ortopedic si morfologic al limbii romane) contine informatia ca in limba romana exista peste 62.000 de cuvinte.

De la tablete de piatra la dictionarele online

Dictionarele au evoluat odata cu limba, iar in prezent, in era comunicarii acestea trebuie sa evolueze la un ritm tot mai alert pentru a tine pas cu numeroasele schimbari aduse de schimbul cultural. Un dictionar online este din acest punct de vedere mult mai potrivit ca format pentru momentul actual pentru ca dictionarele online pot fi actualizate in timp real, spre deosebire de DEX –ul clasic care trebuie inlocuit cu o noua versiune o data la cativa ani.

Dictionarele online indeparteaza rapid competitia sub forma de dictionar explicativ clasic pe motiv ca sunt mai practice, mai usor accesibile, portabile si in permanenta la zi cu schimbarile rapide prin care trece limba in ultimii ani.

Pe www.avocatnet.ro poti vedea principalii termeni juridici ce trebuie sa ii cunosti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.