Diferentele dintre un buget suedez si unul american

0
256

Cu totii am auzit probabil despre bufetul suedez si ale sale feluri de mancare ca pizza ias rita food insirate pe mese, care mai de care mai atragatoare. Constand in special in paine, unt, branzeturi, peste marinat si lichioruri, bufetul suedez traditional se doreste a reprezenta o gustare usoara pentru invitati, care se serveste de obicei cu cateva ore inainte de cina, din picioare. Prin care fiecare se serveste din bolurile si platourile atent alcatuite. Acest obicei a fost raspandit in lumea scandinava inca din secolul al 17-lea, atunci cand nobilii Suediei invitau oameni din toata tara pentru a popula tinuturile slab populate.

Felurile de mancaruri reci, precum heringul marinat, salatele de cartofi si legume, ouale fierte tari, somonul file si painea erau preparate cu cateva zile in avans de sosirea invitatilor.

De-a lungul timpului insa, bufetul suedez a continuat sa evolueze, pana cand a devenit chiar o masa principala, mult mai mult decat un simplu aperitiv. La meniul traditional au fost adaugate feluri de mancare calda, pe langa sortimentele reci, in vreme ce masa cu dulciuri, pe care se regasesc specialitati scandinave au devenit ceva normal la evenimentele si mesele speciale. Asa cum bufetul suedez a evoluat in timp, traditia este raspandita si pe alte continente.

Astfel, pe blogurile de specialitate a aparut intrebarea fireasca, prin ce se deosebeste bugetul suedez traditional de bugetul american, spre exemplu.
Diferenta esentiala este ca bufetul suedez tine de traditie si de respectarea unui anumit ritual, dar si de modul de procesare si preparare a mancarurilor.
Te intorci la masa de cinci ori, iar in tot acest timp, mananci numeroase feluri de mancare. Astfel, mergi la masa pentru felurile reci, apoi de doua ori pentru gustarile calde, iar la final, te ridici pentru desert. Este o intreaga arta in consumarea bufetului suedez in mod corect, iar toata distractia consta in a face acest lucru bine, cu respectarea ritualului. Bufetul suedez de Craciun se numeste Julbord si este chiar mai specific decat cel obisnuit. Este foarte important sa mergi la masa, iar de fiecare data cand alegi mancarea, aceasta trebuie sa pastreze o anumita ordine, care o face atat de importanta.

Spre deosebire de bufetul suedez, la cel american poti merge ori de cate ori vrei si sa iti alegi tot ce doresti. Acest lucru are beneficii substantiale, permitandu-ti sa alegi absolut orice de pe masa, iar bufetul se schimba in fiecare sezon si cu fiecare ocazie, spre deosebire de cel suedez, unde atat aranjarea, cat si contiutul mesei sunt mult mai riguroase.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.