Fractura mainii – Simptome si tratament

402
Publicitate

Ne folosim mainile pentru aproape orice si, prin urmare, ele suporta greul atunci cand vine vorba de accidente. Impiedicarile, caderile si alte asemenea cazuri pot duce la fracturi ale mainii.

Publicitate

Fracturile mainii pot fi minore sau majore si pot afecta mijlocul sau capatul unui os. De cele mai multe ori, sunt destul de dureroase si pot limita utilizarea mainii.

​Cauze frecvente ale fracturilor de mana

Adesea, fracturile mainii sunt legate de caderi, rani de tip zdrobire sau rasucire sau de alt impact asupra mainii.

Multe rani provin din intinerea mainilor in timpul caderilor. Acest lucru poate provoca o ruptura la degete, mana si incheietura mainii. Un tip de fractura frecventa cauzata de o cadere este fractura de scafoid.

De asemenea, fracturile de mana pot aparea in timpul sporturilor. Una dintre cele mai dese este fractura boxerului (ruptura unuia sau mai multor oase metacarpiene), aceasta aparand atunci cand cineva loveste ceva cu pumnul inchis.

Totodata, fracturile de mana pot fi legate de munca, in special de lucrarile ce implica utilizarea unor unelte si masinarii ce ar putea zdrobi mana.

​Semnele unei fracturi de mana

Intelegerea semnelor si simptomelor unei fracturi la nivelul mainii te va ajuta sa determini daca trebuie sa soliciti asistenta medicala. Cu toate acestea, singura modalitate definitiva de a sti daca mana este rupta este de a efectua o radiografie.

Unele dintre cele mai comune simptome ale fracturii de mana includ:

  • durere si sensibilitate;

  • umflatura;

  • durere care se agraveaza atunci cand prinzi ceva;

  • durere in timpul miscarii mainii;

  • amorteala in degete;

  • incapacitatea de a misca unul sau mai multe degete;

  • vanatai;

  • deformari.

Daca crezi ca mana ti-ar putea fi rupta, cel mai bine ar fi sa apelezi la un medic specializat in chirurgia mainii. Da, ar putea fi doar o entorsa. Insa daca ai totusi o fractura si nu o tratezi corespunzator, te poti confrunta pe parcurs cu fel si fel de complicatii.

​Este nevoie de interventie chirurgicala pentru a trata o fractura de mana?

In cele mai multe cazuri, fracturile de mana nu necesita interventie chirurgicala pentru a se vindeca. Dupa ce fractura a fost diagnosticata in urma unei radiografii, oasele mainii ar putea trebui sa fie repozitionate, de regula prin imobilizarea mainii cu ajutorul unei atele de gips.

De regula, este nevoie de o a doua vizita la medic in primele doua saptamani de la vindecare pentru ca specialistul sa se asigure ca oasele sunt aliniate corespunzator. Timpul total de vindecare poate fi intre trei si sase saptamani, in functie de severitatea si localizarea fracturii.

Cu toate acestea, exista cazuri cand este necesara o interventie chirurgicala pentru o fractura la nivelul mainii. Fracturile foarte grave, cand unul sau mai multe oase sunt fragmentate, pot necesita folosirea unor implanturi metalice pentru a mentine oasele in pozitie in timpul procesului de vindecare.

Daca un os a fost zdrobit complet pana la punctul in care nu poate fi reparat, poate fi necesara o grefa osoasa.

Informatii oferite cu ajutorul celor de la www.bestetic.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.