O modalitate bună de a face carnea și legumele pe care le gătim să semene cu cele ale unui restaurant bun este să le facem la grătar. Astfel vor fi la fel de suculente și gustoase ca într-un restaurant.
E greu, însă, iarna să ieșim la grătar și cei mai mulți dintre noi nu avem curte, ci locuim la bloc. Atunci avem soluția unui grătar electric.
Grătarul electric sau placa electrică sporesc foarte mult aroma alimentelor. Utilizarea produselor de calitate superioară este esențială pentru a profita la maximum de grătarul nostru de bucătărie.
Avem variantele grătarului electric sau plăcii electrice. Diferența dintre ele este că grătarul are o suprafață canelată, în timp ce placa are o suprafață plată, netedă. În România, însă, atât plăcile electrice, cât și grătarele, sunt vândute cu același nume: grătar electric.
Ambele sunt instrumente grozave de bucătărie. Rezultatele finale sunt spectaculoase, iar alegerea finală depinde de gusturile și preferințele fiecăruia.
Care dintre aceste aparate electrice este mai potrivit pentru tine?
Placa electrică este mai ușor de utilizat și de controlat, deoarece suprafața sa este complet netedă, ceea ce facilitează și curățarea acestuia.
Dacă nu sunteți obișnuiți să gătiți pe o plită și aveți puțină experiență cu acest tip de aparat, grătarul electric tip placă va fi mai ușor de utilizat și vă va ajuta să obțineți maximul din anumite alimente, cum ar fi peștele și unele cărnuri mai delicate.
Ca dezavantaj al plăcii electrice în comparație cu grătarul electric, să spunem că, deși gustul și rezultatul final care se dă mâncării sunt practic aceleași, placa nu lasă acele linii frumoase prăjite atât de caracteristice încât ne amintesc de mâncarea preparată la un grătar.
Eliminând acest lucru, vom obține alimente gătite uniform, dar cu un gust deosebit.
Grătarul electric, având o suprafață crestată și ondulată, ajută la evacuarea lichidelor rezultate din gătirea cărnii sau legumelor și, datorită acestui fapt, acestea vor fi mai sănătoase decât atunci când sunt prăjite.
Grătarul electric cu suprafață canelată este puțin mai dificil de curățat, dar are avantaje interesante, ajută la reducerea emisiilor de fum, ceea ce este destul de util pentru bucătăriile mici și înguste.
Grătarul se concentrează mai mult pe carnea la grătar, deoarece pentru legume și pește putem obține rezultate mai bune cu o placă electrică.
Există mai multe tipuri de grătare electrice, în două mari categorii: descoperite și acoperite.
Cele descoperite, fără capac, sunt compuse dintr-o plită cu marginile ușor ridicate pentru a preveni scurgerile nedorite de lichide sau grăsime și reziduuri. Elementul de încălzire și butoanele de control sunt situate sub plită sau în lateral.
Timpul de gătire la grătarul electric fără capac este similar cu cel al unui grătar clasic, iar alimentele trebuie întoarse pe ambele părți, pentru a se găti uniform.
Un dezavantaj al acestui tip de grătar electric este fumul produs de procesul de gătire, astfel că trebuie folosit într-o bucătărie bine aerisită. Ca avantaj, însă, este prețul mai scăzut decât al grătarelor acoperite.
Grătarele acoperite sunt de două feluri: cu capac (de cele mai multe ori din sticlă) și grătarele electrice duble (tip sandwich).
Capacul de sticlă termorezistentă reduce fumul produs de gătire. Alt avantaj este că acest capac ne garantează că mâncarea va ieși mai moale, datorită aburului produs și care rămâne sub capac. Astfel, carnea va ieși mai fragedă la acest tip de grătar electric.
Grătarele electrice de tip sandwich sunt, probabil, cele mai răspândite. Acestea arată ca un sandwich maker, carnea și legumel fiind prinse și presate între două plăci canelate încinse. Se mai numesc grătare electrice cu contact.
Mâncarea se gătește de două ori mai repede la acest tip de gratar electric, iar prețul este ceva mai ridicat decât grătarul fără capac.