Harta Europei si calatoriile

253

Evolutia tehnologiei inclina balanta dinspre excursiile organizate ce detineau superioritatea pana nu demult, catre excursiile in regim propriu, efectuate cu masina personala, adesea chiar fara destinatii fixe. Dezvoltarea GPS-ului, a hartilor online si a altor metode de comunicare si informare rapida dau increderea si curajul necesar cat mai multor iubitori de calatorii sa faca turul Europei sau sa se lanseze intr-o aventura fara o destinatie fixa doar cu o harta a Europei drept ghid. Aceasta harta a Europei se prezinta de obicei in format digital datorita numeroaselor avantaje prezentate, insa poate fi si o harta pe hartie completata cu informatiile de pe site-uri ce ofera harti generale si harti ale diverselor regiuni turistice ce urmeaza a fi vizitate.

Cum te ajuta harta

Decizia de a face un tur al Europei intampina un turist cu doua optiuni:

1. Turistul poate apela la tururile organizate de agentii de turism – avantajele acestei optiuni sunt acelea ca agentia de turism planuieste totul, eliminand riscul unei rataciri si stresul corelat cu numeroasele pregatiri necesare pentru o excursie de asemenea amploare. Pe de alta parte, dezavantajul principal al unui tur organizat este faptul ca ghidul si agentia de turism decid exact ce zone si ce obiective turistice vor fi vizitate, iar abaterea de la acestea este foarte dificila si uneori chiar imposibila.

2. Turistul poate decide sa calatoreasca in regim propriu, cu autovehiculul personal – avantajul acestei optiuni este libertatea de care turistul se bucura. Acesta poate schimba traseul in orice moment, poate aduaga obiective in timp real in functie de cursul pe care il ia in mod natural vacanta. Dezavantajul este acela ca este foarte usor pentru un turist sa se rataceasca atunci cand se afla pe cont propriu pe drumuri necunoscute. Semnele rutiere din anumite tari pot fi greu de inteles sau pot lipsi instructiunile intr-o limba de circulatie internationala precum engleza.

Pentru toate dezavantajele prezentate in cazul calatoriilor pe cont propriu, solutia este o harta actualizata. Aceasta harta a Europei trebuie sa fie mereu la indemana turistului, trebuie sa fie actualizata la zi cu schimbari precum drumurile in constructie, drumurile inchise sau drumurile noi si sa nu poata fi pierduta. Cu alte cuvinte, optiunea ideala pentru calatorie este o harta online sau o harta in format digital.

In mod ideal, soferul care alege sa calatoreasca pe distante mari, pe teritoriile mai multor tari, detine un sistem GPS care sa il ajute. Asemenea unei harti, GPS-ul nu serveste doar la navigare, ci poate fi folosit inclusiv pentru a planifica calatoria in functie de distantele parcurse in fiecare zi, zonele ideale pentru oprire, etc.

In cazul in care GPS-ul lipseste, acesta poate fi inlocuit de smartphone sau de diversele aplicatii de pe site-urile de specialitate disponibile online. Datorita dezvoltarii rapide a internetului si a ariilor de acoperire a semnalului wi-fi sau 3G, aceasta optiune devine in final una viabila. Ca si GPS-urile, o harta online a Europei contine detalii extrem de utile pentru turist precum hotelurile, obiectivele turistice, benzinariile sau chiar supermarket-urile si centrele comerciale aflate pe drum, astfel incat turistul sa poata planui opriri, dar si modul in care sa continue traseul in doar cateva minute, fara calcule complicate de transformare la scara. Aceasta harta a Europei online este disponibila din diverse surse si este in aceeasi masura utila pentru aventurieri si turisti care prefera o vacanta in familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.