Discurile din coloana vertebrală au rolul de a ne sprijini corpul în timp ce lucrăm, ne îndeplinim toată lista de activități, dar și în timp ce dormim. În cazul multor persoane, aceste discuri suferă o deplasare, asta însemnând că nucleul unui disc trece prin exteriorul său cauciucat, cauzând deteriorări ale canalului spinal, compresia nervilor și alte afecțiuni severe.
Hernia de disc nu este o problemă care poate fi neglijată, deoarece nu se rezolvă de la sine. Mai mult decât atât, ignorarea herniei de disc poate agrava simptomele pe care le simte pacientul și, în cazuri grave, poate provoca leziuni permanente ale nervilor. Dacă bănuiți că suferiți de hernie de disc, puteți opta pentru serviciile oferite de un specialist pentru a beneficia de un diagnostic corect și de un tratament adecvat.
Care sunt simptomele herniei de disc?
Când un disc se deplasează, s-ar putea să nu observați nimic în neregulă, dar cu timpul, durerea se intensifică și devine din ce în ce mai greu de suportat. Pacienții cu hernie de disc acuză adesea și dureri la nivelul picioarelor. Printre cele mai comune simptome asociate cu hernia de disc se numără slăbiciunea musculară, dureri la nivelul brațelor, umerilor și picioarelor, senzația de furnicături și dureri intolerabile mai ales după ce ați stat în picioare mai mult timp sau după ce ați dormit.
În funcție de cât de avansată este hernia de disc, este posibil să aveți dificultăți la urinare sau la evacuarea intestinală. Dacă prezentați astfel de simptome, cel mai indicat este să solicitați imediat asistență medicală pentru a primi îngrijirea de care aveți nevoie înainte ca simptomele să devină o situație de urgență.
Cum este diagnosticată o hernie de disc?
Când un pacient prezintă simptomele menționate în rândurile anterioare, principala cale de diagnostic constă în metode imagistice digitale, care pot include un RMN sau o radiografie.
Dacă veți fi diagnosticat cu hernie de disc, medicul va propune un plan de tratament personalizat, care poate include modificări ale stilului de viață, îngrijire medicală neinvazivă sau proceduri chirurgicale. În urma respectării tratamentului, foarte mulți pacienți încep să se simtă mai bine fără o intervenție de neurochirurgie.
Când sunt recomandate procedurile chirurgicale pentru hernia de disc?
Din păcate, uneori, intervenția chirurgicală este singura opțiune pentru persoanele diagnosticate cu hernie de disc în stadiu avansat. În cazul acestor pacienți, operația de disc artificial reprezintă singura opțiune potențială.
În timpul aceste proceduri, specialistul îndepărtează discul rănit și îl înlocuiește cu un disc realizat din metal și plastic. Fuziunea coloanei vertebrale reprezintă o altă opțiune, în cadrul căreia vertebrele fuzionează cu coloana vertebrală, pentru ca discurile să nu se mai deplaseze. Alte opțiuni suplimentare care vă pot fi recomandate includ discectomia și laminectomia.