Primele preparate pentru imbalsamare erau realizate din solutii de arsenic, dar acestea au fost apoi inlocuite rapid cu formaldehida. Reprezentantii companiilor producatoare de lichide de imbalsmare se deplasau peste tot pentru a prezenta modul in care produsele trebuiau utilizate. In SUA dupa ce o persoana participa la aceste cursuri si achizitiona substante de imbalsamare, primea un cetificat special. Daca acum cativa ani o firma se ocupa doar cu producerea sicrielor, azi exista zeci se oferte si produse specifice pe lista firmelor de servicii funerare. De asemenea azi, companiile de servicii funerare ca funerare rainbow dorobantu au un medic autopsier care realizeaza imbalsamarea in mod corespunzator.
Metoda moderna de imbalsamare realizata de firmele de servicii funerare este definita ca si o procedura prin care se incetineste procesul de descompunere a trupului. Este realizatea din trei motive:
1. Primul motiv se refera la igiena. E adevarat ca multi agenti patogeni mor dupa ce trupul ramane neinsufletit, dar multe organisme periculoase au capacitatea de a supravietui pentru perioade lungi de timp in tesuturile moarte. Persoanele care vin in contact direct cu un trup neinsufletit se pot infecta. La fel, mustele pot transfera agentii patogeni la oameni cauzand imbolnavirea lor.
2. Al doilea motiv este conservarea. Prevenirea descompunerii permite realizarea ingroparii sau a incinerarii, fara sa existe mirosuri neplacute.
3. Al treilea scop al imbalsamarii este restaurarea. Incercarea de a oferi corpului neinsufletit un aspect de viata a fost privita cu scepticism de multe persoane, dar exista in continuare obiceiul de a privi trupul intr-o stare de pace si repaus, in timpul perioadei priveghiului.
Procesul de imbalsamare modern este gandit pentru a intarzia descopunerea tesuturilor umane pentru ca familia sa aiba timp sa organizeze si sa aranjeze ceremoria funerara, in speta inmormantarea. In conditii favorabile, imbalsamarile moderne s-au dovedit atat de eficiente incat pot sa conserve un corp intact timp ce zeci de ani.
Imbalsamarea nu impiedica organismul sa revina la elementele sale naturale, ci permite descompunerea prin oxidare si dizolvare, decat prin putrefactie. Este realizata printr-o fixare chimica a proteinelor celulare. Formaldehida reactioneaza de fapt cu albuminele solubile in celule si le transforma in albuminoide sau geluri.
Imbalsamarea moderna pentru perioade mai lungi de timp poate presupune folosirea unui fluid special care are si rol de dezinfectant. Este injectat in sistemul circulator al organismului printr-o pompa electrica, iar sangele este practic scos din corp. In esenta, sangele se inlocuieste cu un dezinfectat si o solutie de conservare.
Sigur ca firmele de servicii funerare practica metoda simpla de imbalsamare, situatie in care corpul este uns cu o solutie speciala.