Inceputurile fotografiei: Compozitia in fotografie

659
Publicitate

Compozitia in fotografie este unul dintre elementele cele mai importante in fotografie, pentru ca imaginea joaca cel mai important rol. Odata ce te afli in fata subiectului este bine sa ti cont de majoritatea setarilor ce le poti realiza sis a fii atent la cateva reguli de compozitie care pot transforma tot rezultatul.

Publicitate

Evita urmatoarele elemente care te vor ajuta sa ai fotografii mult mai bune:

  • Evita incadrarea orizontului la jumatatea fotografiei. Incadreaza-l la una sau doua treimi pentru a obtine o perspectiva cat mai placuta
  • Evita centrarea subiectului deoarece fotografia se va concentra asupra unui singur punct.
  • In cazul in care realizezi fotografii cu personaje, este recomandat sa lasi mai mult spatiu in directia privirii.
  • Daca sunt prezentate linii care se intersecteaza, pot fi transformate in diagonal contribuind la dinamica fotografiei.
  • Realizeaza fotografiile de la nivelul subiectului, rareiori obti un rezultat bun de sus sau de jos.
  • Evita incadrarea unor linii puternice in spatele subiectului, rezultatul nu va fi unul bun.
  • Incearca sa incadrezi fotografia intr-un cadru natura, daca se iveste ocazia. (ferestre, tocuri etc.)
  • Cauta culori placate si contraste sesizabile si combina-le cu mare atentie, poti obtine rezultate deosebite.
  • Fii creativ! Gaseste simetrii si incadreaza-le corespunzator pentru a le evidentia.
  • Experimenteaza! Cauta incadrari, culori si subiecte deosebite si vei obtine rezultate bune!

Mai mult decat toate aceste sfaturi, trebuie sa predomine creativitatea sa deti controlul asupra camerei fotografice si nu in ultimul rand asupra subiectului. Incearca intodeauna sa simplifici fotografia astfel incat sa incluzi cat mai putine elemente astfel incat imaginea sa fie puternica si sa transmita mesajul pe care tu ti-l doresti.

Regula Treimilor

Una dintre cele mai cunoscute reguli in realizarea peisajelor este regula treimilor. Aceasta regula implica separarea cadrului in trei parti, atat orizontal ca si egal. Se recomanda astfel incadrarea orizontului fie la o treime de baza die la doua treimi, evitandu-se astfel centrarea peisajului.

treimi

Aceasta regula presupune si separarea fotografiei in trei planuri in caz ca acest lucru este posibil. Puteti astfel sa aveti un prim plan cu un camp apropiat, o stanca, un gard etc., un plan secundar cu un peisaj din fundal si un al treilea plan cu cerul. Trebuie sa fi creativ si sa te jocu cu planurile, insa trebuie sat i cont ca intodeauna frumusetea unui pesaj poate fi redata si de compozitie cat mai interesanta.

compozitie foto

Un alt aspect privind compozitia este reda de obtinerea unor linii care vor da adancime cadrului. Trebuie sa aveti foarte mare atentie la lini insa deoarece pot de asemenea sa si strice un cadru.

Daca liniile sunt orientate intr-o directive opusa fata de liniile cerului de exemplu, nu se va gasi un punct in care sa se orienteze privirea iar cadrul nu va fi deloc unul bun.

Puteti obtine compoztii interesante chiar si cu cerul in doua treimi din cadrul folosindu-va de orele de aur pentru fotografie. Aceste ore se regasesc la rasaritul si apusul soarelui, lumina nefiind astfel atat de puternica, putand incadra soarele in cadrul fara nici o problema. Veti obtine astfel peisaje reusite si fara filtru special.

Ce este profunzimea de camp?

Profunzimea de camp reprezinta distanta in plan in care subiectul este clar. Aceasta distanta de claritate a profunzimii de camp este data de valoarea diafragmei. Avand o valoare mai mare a diafragmei (f/3.5) vom obtine o profunzime de camp mai scurta si astfel avem mai putine sanse sa prindem tot subiectul in focus. Pentru a avea o profunzime de camp mai larga este necesar sa aducem valoarea diafragmei la valori mai scazute precum f/16-22. Profunzimea de camp este influentata si de filter (exemplu filtrele macro), distanta pana la subiect si distanta focala.

distanta focala

Concluzie

Compozitia in fotografie este foarte importanta pentru ca te ajuta sa obti imagini de buna calitate, incadrate correct. Pentru mai multe detalii de compozitie si sfaturi despre fotografie intra pe lectiidefotografie.ro sa citesti mai multe articole si sfaturi care te vor ajuta sa devi un mai bun fotograf profesionist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.