Instalarea si folosirea spalierelor de vie

3708
Publicitate

Toti cei care traiesc si isi desfasoara activitatea in mediul rural, mai ales cei care cultiva vita de vie pe langa casa, stiu ca cel mai bine creste si se dezvolta pe spailerl. Un alt mijloc de sustinere al viei sunt aracii,care se confectioneaza din lemn de esenta tare,in special stejar sau brad,cu grosimea de 2 pana la 6 cm.

Spalierii se instaleaza din al doilea an, primavera sau toamna  si  este obligatore pentru a se dezvolta cat mai bine si productia sa fie cat mai mare. In cazul in care se foloseste sustinerea pe spalieri vie se folosesc bulamaci din mai multe materiale, si anume: lemn, fier cornier, teava  si nu in ultimul rand din prefabricate ( beton armat). Lungimea acestora pentru o cultura clasica poate ajunge pana la 2 m, iar in pamant se baga pana la  15-20 de cm, ca si aracii de a1ltfel.

Publicitate

Ei se instaleaza la capatul fiecarui rand si poarta denumirea de „fruntasi”, aranjati inclinat si consolidati cu ancore. O alta pozitie a instalarii lor este vertical si atunci sunt sprijiniti cu contraforte. Bulamacii care sunt pusi, instalati, intre fruntasi sunt denumiti mijlocasi si se instaleaza pe linia randului, la distant de circa 10 cm intre ei. Pectru acest tip de spalieri se foloseste sarma galvanizata ( zincata), care nu rugineste si nu afecteaza in rau cultura vitei de vie.

Prima sarma, cea care se pune in partea de jos trebuie sa fie putin mai groasa ce cea care se pune in partea de sus, deoarece este mai  grea si se lasa, chiar va atarna pana va inclina suportul pe care este pusa.

Spalierul pentru cultura clasica de vita de vie trebuie sa aiba in medie 3-4 randuri de sarma. In acelasi timp, fiecare rand de sarma poate sa fie dublat, ele fixandu-se la acelasi nivel pe ambele parti ale bulamacului. Distanta dintre sarme trebuie sa fie egala cu grosimea bulamacului, care ar trebui sa fie intre 8 si 10 cm.  Daca avem instalat un spalier cu sarme duble, dirijarea lastarilor pe timpul verii devine mai usoara, dirijindu-se printre ele, printre sarme. La acest tip de spalier distanta dintre sarme trebuie sa fie de aproximativ 40 de cm.

Dupa  aceea sunt pregatite toate materialele pentru instalarea unui astfel de spalier si trebuie respectata o anumita ordine a lucrarilor: pichetatul, executatul gropilor la o anumita distanta intre ele, dupa care se trece la plantarea bulamacilor in aceste gropi.. Apoi se planteaza ancorele pentru primii bulamaci, „fruntasi”, dupa care se intind si se fixeaza sarmele.

Odata terminate aceste lucrari de instalare, se trece la sadirea butasilor de vie. Spalierele sunt folosite cu succes pentru cresterea si dezvoltarea puternica a vitei de vie, care are o productie importanta de struguri si care se dezvolta in conditii foarte bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.