Internshipul – de la “făcut cafele” la oportunități reale de carieră

171
Publicitate

Cu ceva vreme în urmă ceea ce numim acum internship, era cunoscut generic drept perioadă de practică. De cele mai multe ori era neplătită și sperai să furi meserie, observând cum se desfășoară activitatea. Însă generațiile și așteptările s-au schimbat azi, clișeele de odinioară conform cărora vei face cafele nu se mai aplică. În majoritatea industriilor de pe piață precum IT outsourcing, mass-media, industria farmaceutică, Travel&Hospitality, oportunitățile de a accesa programe de practică sunt variate și multe plătite asemenea unui job. În plus, tinerii studenți beneficiază de experiențe cât mai practice, mentorat și beneficii asemenea unui angajat pe perioada petrecută în companii.

 

Publicitate

Internship, Trainee, Stagiu de practică – care sunt diferențele

Odată cu evoluția pieței muncii, a culturii corporatiste complexe dar și a nevoilor companiilor, s-au creat mai multe tipuri de programe prin care studenții, absolvenții, masteranzii și în unele cazuri, chiar și oameni activi în piața muncii, pot câștiga experiență pe aria în care-și doresc să dezvolte o carieră.

Care sunt diferențele între aceste tipuri de programe:

  • Stagiul de practică este dedicat doar studenților, este în regim de part-time și neplătit, fiind remunerat doar dacă discutăm despre programe finanțate prin UE.
  • Internshipul este deschis studenților, absolvenților și masteranzilor, part-time sau full time, în funcție de companie și este de cele mai multe ori plătit prin lege.
  • Programele Trainee pot accepta studenți, absolvenți, cât și angajați, în funcție de poziția pentru care sunt deschise; sunt cu program full-time și plătite.

 

Cum să devii un candidat bun

Oportunitățile sunt variate dar și concurența între candidați este pe măsură. Companiile analizează candidații în funcție de anumite criterii – studii în domeniu, activități extra-curriculare, voluntariat, alte programe de practică urmate anterior. Totodată, sunt câțiva pași prin care te poți face remarcat/remarcată de către recrutori, pe lângă un simplu e-mail trimis cu CV-ul atașat.

  1. Asigură-te că ai un profil pe Linkedin

Dacă investești timp în social media, merită să fi prezent și pe Linkedin, rețeaua dedicată laturii profesionale. Precizează pe profilul tău orice informație consideri relevantă pentru un recrutor – programe de schimb efectuate în timpul facultății, joburi de vară, cursuri speciale, voluntariat. Toate acestea denotă experiență de lucru cu oamenii, responsabilitate, proactivitate.

  1. Folosește-te de networking

Înconjoară-te sau caută contexte sociale în care poți cunoaște oameni din domeniu tău, de la care poți primi sfaturi, care te pot informa de oportunități sau te pot mentora în această direcție. Este foarte important să fii conectat/ă la ce se întâmplă în domeniu.

 

  1. Follow, follow, follow

Caută companii din domeniul tău și urmărește-le activitatea pe rețele de socializare. Așa vei ajunge să cunoști cultura lor organizațională, brandul și vei fi mereu la curent cu programele deschise studenților. În plus, vei putea alege ce companie simți că ți se potrivește din mai multe puncte de vedere. Deasemenea, te poți înscrie pe grupuri de Facebook unde se promovează oportunități pentru studenți.

 

Go the extra mile – intră pe pagina AROBS Junior Academy

AROBS Transilvania Software este în strânsă legătură cu mediul universitar și sprijină continuu procesul educațional atât prin suport acordat activităților organizațiilor studențești și evenimentelor susținute de universitați, cât și prin crearea de programe dedicate studenților. Acestea sunt derulate pe tot parcursul anului, pe tehnologii de ultimă oră specifice în domeniul IT, dar și pe roluri speciale de suport în activitatea companiei – administrativ, financiar, marketing, vânzări.

Pentru a construi un canal de comunicare cât mai direct către studenții sau absolvenții ce pot beneficia de aceste internshipuri și programe de practică, s-a creat o pagină special dedicată acestora – AROBS Junior Academy. Pagina expune informații despre istoricul companiei, cultura organizațională, oportunitățile active și beneficiile internilor pe perioada desfășurării internshipului.

Dacă ești în căutare de astfel de oportunități, intră și tu să vezi intershipurile active aici.

 

Sursă foto – Work vector – www.freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.