Interventia de implant dentar: Cat de dureroasa este?
Implantul dentar este o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă, cu rezultate foarte bune chiar și pentru cazuri complexe. Eforturile specialiștilor, dar și avansul tehnologic din ultimii ani ne-au adus aici, într-o eră în care zâmbetul poate fi restaurat în doar câteva programări la clinică. Remarcabil, nu? Cu toate acestea, există pacienți care amână întâlnirea cu specialiștii din cauza durerii. Dacă și tu faci parte din această categorie, înseamnă că ai ajuns în locul potrivit. Vei descoperi, în rândurile următoare, cât de dureroasă este această intervenție, iar la final poți ajunge, în mod personal, la o concluzie.
Factorii care declanșează durerea după implantul dentar
Despre intervenția de implant dentar poți găsi numeroase informații utile pe LLLDental.ro, inclusiv despre durere și factorii declanșatori, despre prețuri și alte subiecte care te interesează. Ne concentrăm acum pe durere. De ce apare aceasta? Ei bine, răspunsul este cât se poate de intuitiv: durerea se declanșează în mod natural, ca răspuns al organismului în urma intervenției. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că toată procedura se realizează sub anestezie, ceea ce înseamnă că pacientul nu va simți durere atunci când se află pe scaunul din cabinet.
Durata medie a durerii după implantul dentar
Fie că optezi pentru implant dentar rapid ori pentru alte tipuri de implanturi dentare, este firesc să apară o senzație de disconfort după ce dispare efectul anesteziei, deci abia după ce intervenția se finalizează. De regulă, pacienții resimt o durere în primele 48 de ore, dar aceasta scade de la o zi la alta. Între 3 și 7 zile poate dura această senzație de disconfort, despre care trebuie să știi că este resimțită diferit, iar aici putem aminti 3 factori decisivi:
- Complexitatea intervenției (durerea poate fi resimțită mult mai intens în cazul procedurilor complexe și de durată);
- Pragul personal al durerii (unii oameni sunt mai sensibili, tolerând mult mai greu astfel de situații);
- Zona în care este amplasat implantului (zona incisivilor poate fi mai sensibilă în unele cazuri).
Controlul durerii după implantul dentar
Până acum am clarificat două aspecte: durerea este absolut normală și aceasta poate fi resimțită diferit de la un pacient la altul. Acum, a sosit momentul să afli cum poți controla durerea, deci cum îți poți face perioada de recuperare mai ușoară:
- Medicamente cu efect antiinflamator – Uite un aspect și mai interesant: medicii recomandă administrarea medicamentelor (analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene) înainte ca durerea să se instaleze. Deși sunt prescrise pentru a-ți ușura perioada de recuperare, este important să nu faci exces, ci să respecți întocmai recomandările primite în cabinet;
- Odihnă – Câteva zile liniștite, cu mai mult somn, cu pauză de la stres și activități fizice intense te vor ajuta mult în această perioadă. Poți considera această recomandare ca parte din prescripție;
- Alimentație adecvată – Până la îndepărtarea firelor de sutură, trebuie să consumi doar alimente semilichide și piureuri. Apoi, până la realizarea coroanelor dentare, se evită alimentele dure, crocante sau lipicioase;
- Igienă orală corespunzătoare – Te poți spăla pe dinți a doua zi, folosind o periuță de dinți moale. Rutina de îngrijire orală are un rol deosebit de important atât în perioada de recuperare, cât și mai târziu, pentru întreținerea implantului dentar;
- Evitarea fumatului – Ar fi ideal să poți renunța la tutun pentru câteva zile. Doar așa te poți asigura că gingia se reface complet, fără complicații și alte riscuri asociate.
În concluzie, intervenția de implant dentar nu este dureroasă. Postoperator, se instalează un disconfort, dar poate fi controlat cu ajutorul analgezicelor și antiinflamatoarelor. În plus, această senzație este temporară și nu îți afectează viața de zi cu zi.