Istoria bijuteriilor de argint

284

Prima consemnare despre descoperirea minelor de argint dateaza din anul 3000 i Hr. fiind prima perioada in decursul istoriei cand argintul este prezent in documente.

Civilizatiile antice cunosteau acest metal, insa nu il puteau folosi in stare naturala, fiind necesara prelucrarea lui, ceea ce s-a intamplat in jurul anului 2500 i Hr. cand caldeenii au descoperit si pus la punct prima modalitate de prelucrare, acest lucru fiind consemnat in Biblie, iar argintul a putut fi folosit la confectionarea bijuteriilor de argint. Pentru Egipeni, argintul valora mai mult decat aurul, fiind mai rar in stare naturala.

Si pe teritoriul Romaniei (vechea Dacie) prelucrarea argintului facea parte dintre cele mai vechi indeletniciri ale locuitorilor, astfel se poate aminti confectionarea decoliere, bratari, fibule, brose, catarame si lanturi de argint, lucrate cu o maiestrie aparte de mesterii ambulanti sau de catre cei stabiliti in anumite zone, asa cum arata tezaurele gasite la Pecia, Costesti, Capalna sau Stancuta.

Mesterii acelor vremuri foloseau unelte primitive: nicovale mici , dalti , ciocanase si piele, reusind chiar si in acele conditii sa creeze podoabe incredibile prin frumusetea si rafinamentul lor, reproducand prin tehnica ciocanitului imagini de fiinte umane sau animale, motive vegetale sau fantastice, lasand ca marturie o desebita arta dacica a prelucrarii argintului. Desi se practica si tehnica suflarii cu aur (acoperindu-se astfel bijuteriile de argint) marturiile ramase sunt in numar foarte mic datorita probabil faputui ca pe teritoriul dacic in mod special conducatorii aveau monopolul aspra aurului.

In decursul trecerii timpului si datorita dezvoltarii tehnlogiei, extragerea argintului a luat amploare, astfel ca de la 30 tone extrase de atenieni in jurul anului 600-300 i Hr, se poate vorbi despre o productie mondiala de 3000 tone extrase anual in secolul XIX, ca in anul 2009 productia mondiala estimata sa fie de 21.400 tone.

Argintul, acest metal uimitor, nu este folosit numai in confectionarea de bijuterii de argint, ci are cu mult mai multe intrebuintari:

  • in electronica si electrotehnica fiind un bun conducator de electricitate
  • datorita ductilitatii sale este deasemeni folosit la tragerea in fire pentru contacte electrice
  • datorita valorii sale a mai fost folosit si la confectionarea monedelor dar si in medicina.

Iata deci drumul parcurs de acest metal umitor de-a lungul istoriei, metal care isi aduce cu delicatete si rafinament aportul la sublinierea frumusetii feminine sau masculine. Bijuteriile confectionate din argint sunt de o diversitate uimitoare atat ca forma cat si ca marime. Pentru o idee despre cat de diverse pot fi modelele, formele si obiectele confectionate din argint in ziua de azi se pot vizita magazine moderne de bijuterii sau site-uri precum www.belatriz.ro.

Bijuteriile de argint, in cele mai diverse forme si marimi: lanturi de argint, bratari, coliere, inele sau brose de argint confera avantajul de a putea fi purtate in tot timpul zilei, dar si seara, argintul avand proprietatea de a iesi in evidenta la lumina Lunii, conform simbolisticilor diverselor popoare. Dar, ceea ce este cel mai important, argintul purtat ca bijuterie, ofera stralucire, rafinament si delicatete persoanei care il poarta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.