Limacsi in gradina – Cele mai eficiente solutii pentru combatere

311
Publicitate

Limacsi in gradina - Cele mai eficiente solutii pentru combatere 1

Melcii fara cochilie sau altfel spus licmasii, sunt printre cei mai de temuti daunatori care apar primavara in gradina si dispar abia toamna tarziu. Acestia se regasesc atat in culturile de legume, cat si in livezi.

Publicitate

Din cauza zimtilor prezenti pe limba melcilor, in urma atacului, lasa gauri de forma neregulata pe frunzele planteor, iar ulterior, acestea devin vulnerabile si se ofilesc. De asemenea, daca plantele au fost roase de melci, pot dezvolta infectii provocate de ciuperci sau bacterii.

Cate tipuri de melci exista

  • Melcul maro de grainta – Acest tip de melc poate atinge lungimi de pana la 140 mm, insa poate varia in functie de conditiile de mediu;
  • Limacsul negru – Lungimea acestuia variaza intre 30 si 50 mm;
  • Limacsul cenusiu – Ajunge pana la o lungime de aproximativ 150 mm;
  • Melcul de gradina – Este o specie de melc cu cochilie care poate atinge pana la 20 mm latie si 16 mm inaltime;
  • Melcul roman – Acesta mai este cunoscut si sub numele de melc de mar sau selenar. Poate atinge dimensiuni de 40 mm;
  • Arion Rufus – Cea mai mare specie de limacs intalnita in Romania si poate atinge lungimi de 180 mm. Culoarea acestuia variaza de la rosu inchis la maro.

Melcii sunt activi in perioada zilei doar atunci cand au un mediu propice (umezeala). In rest, se pot observa noaptea. Insa cu toate acestea, nu apar doar in conditii de umezeala. De exemplu, limacsii, pe perioada secetei, secreta un mucus, cu rol de hidratare.

Cum identificam o invazie de limacsi

Asa cum am mentionat anterior, melcii/limacsii rod anumite zone ale plantelor cu ajutorul limbii si formeaza forme neregulate. La o simpla examinare se pot observa ravagiile facute de melci, inclusiv mucusul uscat pe suprafata plantei.

Solutii eficiente pentru prevenirea limacsilor

Desi melcii sunt vanati la randul lor de anumite specii de broaste, gandaci, serpi de casa, pasari, atragerea acestor pradatori naturali nu este o solutie eficienta. Explicatia consta in faptul ca si ei fac parte din clasa daunatorilor de gradina. Astfel, o masura preventiva pentru combaterea melcilor ete afanarea solului, pana la o adancime de 20 cm, inainte de aparitia temperaturilor scazute. In felul acesta, melcii aflati in pamant vor degera.

O alta masura pe care o poti adopta este asezarea unui strat de mulci din resturi vegetale (frunze de rosii, urzici uscate, ace de molid, paie tocate, scoarta matuntita, resturi de grau etc.), in jurul plantelor. Toti melcii evita acest tip de mulci.

Un alt truc la care puteti apela este reprezentat de aplicarea unui strat de rumegus in jurul culturilor.

 

Moluscocide pentru combaterea melcilor

Avand in vedere ca melcii fac parte din clasa moluscocidelor, metoda care garanteaza combaterea acestora este reprezentata de pesticidele create special pentru ditrugerea limacsilor. Foarte eficient pentru combaterea acestor daunatori este chiar moluscocidul Agrosan B. Este un pesticid ce face parte din gama moluscocide, o momeala granulata, rezistenta la descompunere in timp. Mai mult decat atat, nu este indepartat de ploi, vand, nu fermenteaza si nu mucigaieste.

Momeala se aplica simplu, prin imprastiere, de preferat seara, atunci cand melcii sunt activi.

In magazinul online Cropmarket gasesti o gama variata de produse eficiente pentru combaterea melcilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.