Managementul constructiilor si rolul acestuia in industrie.

391
Publicitate

Un nou mod de a lucra pe baza de contract intr-un concept modern al industriei constructiilor.

Publicitate

Un nou mod de a lucra pe baza de contract intr-un concept modern al industriei constructiilor.

Managementul constructiilor pe baza de contract este utilizat in intreaga lume. Spre deosebire de contractele cu suma forfetara, acest nou concept permite antreprenorului general sa isi asume un rol universal pentru a ajuta la gestionarea intregului proiect. 

Ce este diferit la managementul constructiilor?

Pentru a intelege mai bine managementul constructiilor, trebuie sa il comparam cu alternativa traditionala, contracte cu sume forfetare. Abordarea traditionala a unui proiect este:

  1. Antreprenorul primeste un set de instructiuni si documente pregatite de consultanti
  2. Pe baza desenelor si specificatiilor primite antreprenorul depune o oferta
  3. Pentru orice modificare dorita la documentele initiale, antreprenorul trebuie sa faca o cerere si sa depuna o oferta

Contractul de management al constructiilor functioneaza putin mai diferit, ofera o solutie pentru modificarile care apar in timpul contractului. Solutia este ca unele riscuri din scopul final al proiectului sunt plasate asupra antreprenorului. Pentru a intelege mai bine acest model de contract si cum functioneaza vom detalia mai jos:

  1. Antreprenorul este implicat in toate etapele incepand cu etapa de proiectare
  2. Antreprenorul ofera o estimare detaliata care este menita sa includa toate sumele pentru lucrarile prevazute si neprevazute pentu a finaliza proiectul.
  3. Pe masura ce proiectul avanseaza cand apar lucrari neprevazute se cheltuiesc fondurile din contract
  4. Modificarile initiate de client pe parcursul contractului simt tarifate in plus

Dupa cum se vede mai sus, managementul de constructie este focusat pe asigurarea unei estimari cat mai complete si impartaseste o parte a riscului cu antreprenorul.

Tipuri de modele de contracte de managament al constructiilor

Exista mai multe tipuri de contracte de management al constructiilor. Acestea pot fi diferite sau denumit diferit in functie de regiunile tarii.

Managementul constructiilor pentru risc

Acest tip de contract este mai costisitor pentru antreprenor. Antreprenorul isi asuma riscul pentru sanatatea financiara a proiectului. In functie de lucrarile incluse, antreprenorul isi asuma responsabilitatea pentru gestionarea acestora in limita bugetului.

Managementul constructiilor pentru costuri suplimentare

Acest tip de contract nu este intalnit adesea, antreprenorul asista clientul in proiectul de constructie. Spre deosebire de varianta de mai sus, in aceasta antreprenorul nu isi asuma niciun risc. Orice depasire a bugetului este responsabilitatea proprietarului.

Cateva sfaturi pentru a implementa corect managementul constructiilor

Lumea managementului in constructii poate fi intimidanta daca este aplicata pentru prima data, dar aceasta creeaza un mediu mai cooperant. Toata lumea este mai incurajata sa lucreze impreuna si o mare parte din aspectul conflictual al managementului constructiilor este eliminat.

Implicare de la inceputul proiectului

Acesta este un sfat cheie, manageri de proeict trebuie implicati cat mai curand in proiect deoarece acestia pot contribui activ la design si la devoltarea corecta a proiectului, acestia sunt capabili sa detecteze probleme inca din fazele initiale ale proiectului.

Elaborati un orar

Elaborarea devreme a unui orar va ajuta clientul si restul echipei. Un orar corect facut ofera echipei de constructii date de lucru pentru fiecare etapa incepand cu proiectarea pana la definitivarea constructiei.

Alocati buget pentru lucrari neprevazute

Trimiterea unei oferte cat mai mici nu este niciodata un lucru intelept. In mod obisnuit, in constructii vor aparea lucruri neprevazute asa ca asigurati-va ca oferiti un buget pentru acestea inca din momentele initiale ale lucrarii. Daca clientul este sensibil cu privire la acest tip de lucru, incercati sa fiti sinceri cu privire la acest lucru si sa nu acceptati riscul pentru conditii necunoscute.

Nu o executati daca nu aveti experienta

Una din cele mai mari greseli pe care le vedem la contractele de management al constructiilor este ca antreprenorii fara experienta sa se implice si sa semneze fara a intelege ce au semnat. Daca tipul de proiect nu este familiar, luati in considerare obtinerea unei experiente cu un contract traditional pentru a dezvolta o intelegere cat mai buna a risurilor acestui tip de lucrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.