Masaj sportiv – principalele beneficii, indicații, efecte

398
Publicitate

Dacă ești o persoană sportivă, cunoști momentele în care apar durerile musculare, ce pot apărea ca urmare a suprasolicitării. În ajutorul tău intervin beneficiile masajului sportiv, care nu sunt deloc în număr mic. În articolul de astăzi vei vedea avantajele acestei tehnici și de ce este o decizie bună să recurgi la acesta.

Publicitate

Motive pentru a apela la masaj sportiv

Acesta nu este destinat numai sportivilor de elită. Astfel, dacă îți place să practici regulat exerciții fizice, te poți bucura de un binemeritat masaj sportiv. Deși depui efort fizic cu maximă siguranță, încălzire, întindere și evitarea suprasolicitării, masajul sportiv te poate ajuta să continui antrenamentul cu o calitate mai bună a vieții și a bunăstării.  În diferite orașe există locații unde ai acces la cele mai bune tehnici, iar la o simplă căutare „masaj sportiv București”, ori pentru altă regiune, cu siguranță rezultatele afișate vor fi numeroase, astfel încât să poți găsi și în zona în care locuiești.  Iată de ce să apelezi la această metodăꓽ

  • Îmbunătățește circulația

Terapiile manuale îmbunătățesc dilatarea vaselor de sânge, făcând sângele să circule mai ușor, iar recuperarea musculară să se facă mult mai rapid și eficient.

  • Crește flexibilitatea

Masajul sportiv regulat crește semnificativ flexibilitatea musculară. Acest lucru se datorează faptului că, prin întinderea fibrelor musculare prin masaj, ele devin mai flexibile, permițând o antrenare optimă.

  • Îmbunătățește recuperarea musculară

Dacă vei merge la masaj sportiv, această tehnică va permite fluidelor să se miște mai bine și să penetreze fibrele musculare mai ușor. Acest lucru, împreună cu o circulație mai eficientă a sângelui, determină țesutul să primească mai mult oxigen și să se recupereze înainte de eforturi.

  • Reduce durerea musculară

Masajele sportive reduc stresul muscular și ajută la eliminarea reziduurilor generate de reacțiile metabolice. Datorită acestor factori și a creșterii oxigenării, senzația de durere este redusă considerabil.

  • Îmbunătățește relaxarea mentală și corporală

Prin relaxarea mușchilor și îmbunătățirea oxigenării, masajul sportiv generează un sentiment de relaxare fizică și psihică.

De ce un masaj sportiv și nu alt tip?

Nu toate tipurile de masaj sunt la fel. Un masaj sportiv trebuie aplicat de către un profesionist în domeniu, care este capabil să elimine hipertonia musculară a pacientului și să-i pregătească țesuturile pentru practica sportivă. De asemenea, masajul sportiv cuprinde diferite tehnici, în funcție de obiectivul pe care îl cauți, fie că este vorba despre pregătirea pentru o competiție, fie pentru recuperarea după o activitate fizică intensă. Atunci când masajul sportiv este aplicat după o competiție, obiectivul principal va fi relaxarea mușchiului și reducerea tensiunii acumulate în țesutul muscular. De asemenea, se diminuează și oboseala, iar astfel fiecare grup muscular va fi pregătit pentru următoarea activitate fizică.

Când mai este indicat masajul sportiv?

În afara de avantajele anterior amintite, această tehnică contribuie, de asemenea, la diminuarea anumitor simptome, cauzate de practicarea activităților sportive, precumꓽ

  • Apariția durerilor de cap poate cauzată și de tensiunile musculare
  • După perioada de recuperare, poate apărea rigiditate în picioare, iar acest fapt necesită un masaj sportiv
  • Dureri articulare și musculare
  • Flux sanguin deficitar poate fi remediat prin tehnici de masaj
  • Pentru sportivii de performanță, care se confruntă cu limitări în ceea ce privește desfășurarea efortului fizic intens, masajele sportive ajută la depășirea acestor situații, prin îmbunătățirea activității musculare.

Ce contraindicații are masajul sportiv?

Deși acesta prezintă o serie de beneficii, există și contraindicații, iar dintre acestea amintimꓽ

  • Inflamații acute ale țesuturilor moi (masajul poate conduce la apariția unor leziuni suplimentare)
  • Nu se recomandă să fie utilizat atunci când există răni deschise, întrucât pot apărea alte daune
  • Luxații și fracturi (masajul poate leza zonele afectate)
  • Varice (prin masaj se pot deteriora pereții vaselor de sânge)
  • Afecțiuni precum tromboza venoasă profundă (în această situație, masajul poate determina ca un cheag de sânge să pătrundă în plămâni, iar astfel să obtureze respirația și să pună viața în pericol)
  • Diabet (există situații în care apare sensibilitate la nivelul extremităților, iar pacientul să nu poată resimți pe moment durerile cauzate de masaj și astfel să nu poată ghida tehnicianul în efectuarea unei bune practici)
  • În cazul în care pacienții suferă de hemofilie, masajul poate cauza apariția sângerării în țesuturi

În ceea ce privește efectele masajului sportiv, acestea se pot resimți imediat. Ca atare, beneficiarii vor observa reducerea intensității durerilor musculare, dobândirea flexibilității, accelerarea recuperării, dar, de asemenea, tehnica contribuie la îmbunătățirea performanței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.