Medicina muncii si importanta acestui proces

310

Medicina muncii este un lucru care nu trebuie sa lipseasca din viata oricarui angajat. Acest proces contine realizarea unor investigatii medicale de rutina. In baza rezultatelor acestor analize de medicina muncii se atesta daca o persoana poate sau nu sa desfasoara munca respectiva.

Intregul proces de medicina muncii include atat analize pentru angajare, cat si analize regulate sau anuale, pe perioada angajarii, conform prevederilor legale. Orice persoana angajata trebuie sa fie supusa unor controale detaliate, evident, in functie de activitatile pe care le desfasoara la locul de munca.

Cand trebuie realizat un control de medicina muncii?

Dupa cum mentionam anterior, medicina muncii presupune mai multe examinari medicale care trebuie efectuata persoanei angajata. Aceste analize de medicina muncii se realizeaza in diferite situatii ce apar pe perioada desfasurarii activitatilor de la locul de munca. Ele trebuie sa fie realizate de medicul de medicina muncii, respectand intocmai toate prevederile legale si principiile de etica. Astfel, acest proces se realizeaza in urmatoarele situatii:

  • la incadrarea in munca a unei persoane care urmeaza sa fie angajata, atunci cand se realizeaza si o fisa medicala angajare;
  • in cazul in care o persoana si-a schimbat locul de munca sau a revenit la acesta dupa anumite afectiuni sau dupa concediul maternal;
  • la intervale regulate mentionate in lege

Este foarte important de stiut faptul ca exista multe alte situatii in care medicul specialist in medicina muncii are un rol foarte important in viata angajatilor si a firmelor angajatoare. Aceasta persoana este cea care declara cazurile de boli profesionale, respectand intocmai metodologia aprobata de Ministerul Sanatatii. De asemenea, si poate cel mai important lucru, este ca medicul specialist este cel care stabileste aptitudinea pentru locul respectiv de munca, cu ocazia oricarei examinari medicale.

Medicul specialist in medicina muncii trebuie sa organizeze supravegherea starii de sanatate a angajatilor in functie de factorii de risc la care acestia sunt supusi la locul de munca, participand la evaluarea acestor locuri.

De ce este importanta medicina muncii?

Desi pentru foarte multi dintre angajatori, mai ales pentru din cadrul companiilor mari, precum celor din orase mari ale tarii, acest proces poate fi dificil. Medicina muncii in Bucuresti, unde aglomeratia si alti factori pot pune in pericol sanatatea angajatilor, acest proces este extrem de important sa se realizeze conform legii.

In cadrul unui cabinet de medicina muncii se realizeaza analize pentru angajare

Efectuarea acestor analize pentru angajare are un rol extrem de important in munca, fiind un element ce verifica sanatatea si bunastarea angajatilor, dar buna desfasurare a activitatii prestate.

Un lucru este cert: un angajat complet sanatos si protejat conform legii va fi total multumit de beneficiile obtinute si isi va respecta atat munca, cat si angajatorul, prin urmare isi va realiza activitatea intr-un mod mult mai eficient.

De asemenea, un control regulat ii va ocroti starea de sanatate unui angajat si chiar ii va putea creste durata de viata, in cazul in care se depisteaza din timp a unor afectiuni. Astfel, angatorul va fi asigurat ca a realizat la timp acest lucru pentru angajatii sai.

medicina muncii

logo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.