Meningiomul și sindromul de tunel carpian. Când e nevoie de operație?

373
Publicitate

 

Publicitate

Când necesită un meningiom sau sindromul de tunel carpian o intervenție chirurgicală?

Majoritatea pacienților, atunci când primesc un diagnostic din partea unui medic specialist, se întreabă dacă trebuie să se opereze. Este bine de reținut că intervențiile chirurgicale sunt recomandate doar când nu există un alt tratament care să îmbunătățească starea de sănătate a pacientului. 

Afecțiunile neurologice sunt cele care, de obicei, trezesc cea mai mare anxietate în rândurile pacienților, atunci când se aduce în discuție posibilitatea unei operații. Meningiomul și sindromul de tunel carpian sunt două dintre cele mai comune afecțiuni întâlnite în neurologie. În rândurile care urmează, află ce mai exact presupun aceste afecțiuni și când necesită intervenții chirurgicale?

Sindromul de tunel carpian

Tunelul carpian este un pasaj îngust pe partea palmei, la încheietura mâinii. În cadrul acestui pasaj, se regăsesc tendoanele flexoare, responsabile pentru capacitatea noastră de a ne îndoi degetele. Tot aici se adăpostește și nervul median, care oferă senzație mâinii și degetelor. Atunci când țesutul care înconjoară și lubrifiază tendoanele (sinoviul) se inflamează, spațiul din tunelul carpian se îngustează și ciupește nervul median, cauzând durere. 

Simptomele pentru sindromul de tunel carpian pot include amorțeală, furnicături, durere sau senzația de scădere a forței în mână. 

Pentru tratarea acestei afecțiuni, inițial se recomandă odihnirea mâinii și purtarea unei atele pe timp de noapte, cu scopul de a ameliora simptomele. Se recurge la intervenții chirurgicale doar atunci când simptomele nu sunt ameliorate în urma tratamentului conservator și devin severe, restricționând activitățile zilnice.

Meningiomul 

Un meningiom reprezintă o tumoare care crește din membrana protectoare care acoperă creierul și măduva spinării, numită meninge. De cele mai multe ori un meningiom este benign, adică nu reprezintă un pericol pentru viața pacientului. 

Simptomele acestuia apar de obicei treptat și pot varia în funcție de localizarea tumorii. Printre acestea regăsim cefalee, probleme de vedere, pierdere a mirosului, dificultăți de mers etc. Dacă meningiomul nu are un grad de creștere accelerat, acesta nu trebuie tratat imediat.  

La fel ca și în cazul sindromului de tunel carpian, medicul specialist va recomanda operația doar dacă metodele non-chirurgicale nu dau rezultate. De obicei un meningiom este ținut sub observație pentru a se observa creșterea acestuia, iar pentru ameliorarea simptomelor sunt prescrise medicamente. 

Se recurge la metode chirurgicale, abia în momentul în care un meningiom crește în dimensiune și este necesară îndepărtarea acestuia. 

Așadar, indiferent de afecțiunea neurologică, dacă aceasta nu este într-un stadiu avansat, medicul specialist va încerca întotdeauna să recomande intervențiile chirurgicale într-o ultimă etapă, numai dacă metodele conservatoare nu au dat roade. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.