Sc Vam Sofi Trans SRL se angajeaza să furnizeze produse de cea mai bună calitate și servicii pentru clienții din industrie și oamenii dedicați care au muncit din greu.
În natură acest material, nisipul se obține prin sfărâmarea mineralelor sau a rocilor și se utilizează în industria sticlei, a porțelanului, ca material de construcție sau pentru extragerea mineralelor din compoziția sa.
Nisipul se prezintă în mai multe forme:
-
- nisipul dur are o granulație de 0.63 – 2mm
- nisipul mijlociu are o granulație de 0.20 – 0.63mm
nisipul fin care are o granulație de 0.63 – 0.2.mm
Elementele ce compun nisipul variază în funcție de rocile din care provine dar cea mai mare parte provine din fragmente de cuarț. Asta deoarece fragmentele de cuarț are o rezistență foarte mare la procesele fizice și chimice de eroziune
Nisipul Iasi poate fi folosit chiar si in montarea pavelelor:
Amenajarea fundatiei si montarea bordurilor
Pavajul se va monta pe un strat de beton. Se indeparteaza toate materialele de umplutura si stabilim cotele de montare a bordurilor ce vor delimita suprafata pavata. Eventualele goluri ramase intre suprafata existenta betonata si borduri, se vor umple cu mortar sau beton pentru nivelare. Bordurile sunt asezate la nivel si aliniate cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Betonul de incastrare se netezeste cu mistria.
Patul de pavaj
Peste stratul de beton se asează un strat de nisip Iasi uscat (sort 0÷4 mm) cu grosimea de 40-50 mm numit pat de pavaj. Nisipul Iasi se vibreaza, apoi se niveleaza cu dreptarul. Stratul de nisip Iasi asezat peste beton trebuie sa fie foarte bine nivelat si fara urme, deci nu va trebui sa se paseasca peste stratul de nisip Iasi inainte de monta pavelele. Trebuie calculata inaltimea de montare a pavajului in functie de inaltimea pierduta prin vibrare, circa 20 mm.
Exista si varianta de pavare cu mortar in loc de nisip Iasi, utilizand mortar in grosime de 20-30 mm. Stratul de mortar de ciment poate fi realizat prin amestecarea nisipului Iasi cu ciment, in proportii de 1:4 sau 1:3.
Montarea pavajului
Operatiunea efectiva de montare a elementelor de pavaj se realizeaza prin simpla asezare a acestora pe patul de nisip Iasi. Se aseaza bucata cu bucata, lasand un rost de maxim 3mm intre pavele, pozitionarea facandu-se prin baterea usoara cu ciocanul de cauciuc. La nevoie, se poate adauga o cantitate suplimentara de nisip Iasi pentru a realiza nivelul perfect al pavajului.
Dupa ce se acopera toata suprafata, se arunca pe paviment un strat subtire de nisip Iasi fin si uscat, pavelele vor sta sub acest strat cat mai mult timp posibil, lasand nisipul sa se infiltreze in rosturi pe care il vom matura lent ulterior.
In acest fel, nisipul patrunde rosturile dintre blocuri contribuind la blocarea acestora. Intr-un sfarsit, se pune o scandura deasupra si se bate cu un ciocan fara prea mare violenta, pentru a se elimina mici denivelari in cazul in care exista.
Plasarea ultimelor elemente trebuie sa fie precise pentru a nu lasa un prea mare joc intre blocuri.
Fixarea si vibrarea pavajului se face pe timp uscat utilizand numai nisip uscat.
Dupa terminarea asezarii pavelelor, se asterne nisip spalat ( nu este recomandat nisipul de mare), nisipul trebuie sa fie uscat si se va intinde cu o matura pana se vor umple toate rosturile.