Numarul masinilor second-hand inmatriculate in Romania, in crestere

220

Romanii prefera masinile second-hand, iar aceasta apetenta a lor se vede si in cifrele furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).  Astfel, potrivit statisticilor acestei institutii, in tara noastra s-au inregistrat din ianuarie si pana in prezent o crestere cu 13 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In tara noastra s-au inregistrat in 2015 un total de 135.192 de masini second-hand, in timp ce anul trecut in acelasi interval s-au inmatriculat 119.208 de masini. Luna trecuta, spre exemplu, cresterea fata de luna iulie a anului 2014 a fost de 10 procente.

Daca facem o analiza a marcilor auto preferate de romani, atunci cand vine vorba despre masini second-hand, romanii se indreapta spre marca germana Volkswagen. In top urmeaza marcile Opel si Ford iar marcile care nu au prins podiumului, dar sunt totusi pe placul co-nationalilor nostri sunt BMW, Audi, Skoda, Renault, Mercedes-Benz si Fiat.

Dacia Renault ocupa abia locul 10 in acest clasament cu 908 de masini second hand inmatriculate in perioada analizata – ianuarie-iulie 2015. Cresterea inregistrata de Dacia la inmatricularile masinilor second-hand este una notabila, de 83% fata de anul anterior. In schimb, marca autohtona e pe primul loc la noi in tara atunci cand vine vorba despre vanzarile de autoturisme noi, dat fiind si pretul accesibil al acestor masini.

Piata masinilor second-hand sta bine, insa nici cea a masinilor noi este in crestere. Astfel, in lunile care au trecut din 2015 s-au vandut 43.725 de unitati, cresterea fata de aceeasi perioada a lui 2014 fiind de 10 procente.

In ceea ce priveste varsta parcului auto de la noi, datele celor de la DRPCIV arata ca 1,97 de milioane de masini care circula pe drumurile de la noi au o vechime cuprinsa intre 6 si 10 milioane. Un numar de 1,53 de milioane de masini avea o varsta cuprinsa intre 11 si 15 ani iar 1,103 milioane de masini sunt mai vechi de 20 de ani, in timp ce doar 197.741 de masini au pana in 2 ani. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.